Palestijnse president Abbas wil weer praten met Hamas

ramallah – De Palestijnse president Abbas heeft gisteren opgeroepen tot een nieuwe dialoog met Hamas, de rivaal van zijn Fatah-beweging. De oproep is opmerkelijk omdat Abbas de afgelopen maanden zei dat overleg pas mogelijk is nadat Hamas de Gazastrook uit handen geeft.

Abbas riep op tot een nationale dialoog en tot een einde aan de interne verdeeldheid van de Palestijnen, die volgens hem de Palestijnse zaak geen goed doet. Als het overleg succesvol is zal Abbas naar eigen zeggen nieuwe parlements- en presidentsverkiezingen uitschrijven. Een Hamas-woordvoerder verwelkomde de oproep van Abbas.

Abbas werd gekozen tot opvolger van Yasser Arafat, die in 2004 overleed, maar Hamas won met grote overmacht verkiezingen in 2006. Een jaar geleden greep Hamas de macht in Gaza. Abbas ontsloeg daarop Hamas-leider Ismail Haniyeh als premier en benoemde een regering op de Westelijke Jordaanoever. Sindsdien zijn de Palestijnse gebieden verdeeld.

Een internationale boycot heeft Gaza van de buitenwereld afgesloten. Israël heeft zijn grensovergangen gesloten. Gaza kampt behalve met een humanitaire crisis ook met een economische crisis. 90 procent van de fabrieken zijn gesloten, 400.000 mensen zijn werkloos.

De beslissing van Abbas komt mogelijk voort uit frustratie over de onderhandelingen met Israël. Alleen een wonder kan een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen voor het einde van het jaar nog bewerkstelligen, zei Achmed Koereia, de belangrijkste Palestijnse vredesonderhandelaar, gisteren. Volgens hem zijn alle belangrijke thema’s in het conflict inmiddels aan de orde geweest, maar bestaat er nog steeds een kloof tussen de partijen.

Koereia zei dat er dit jaar nog steeds vooruitgang geboekt kan worden, maar dat een overeenkomst voor de jaarwisseling hem onwaarschijnlijk lijkt.

Sinds een door de Verenigde Staten in november georganiseerde top in Annapolis zijn Israël en de Palestijnen weer met elkaar in gesprek. Voor het einde van het jaar wilden de partijen een vredesovereenkomst bereikt hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden