Palestijnse moeders jutten tieners op

Door de Palestijnse bewoners systematisch te treiteren, weten Joodse kolonisten in Hebron steeds meer Palestijnen te verdrijven naar een ander stadsdeel. Internationale waarnemers staan machteloos.

Inez Polak

HEBRON - Het is stil in H2. Groepjes schoolkinderen lopen richting de wegversperring aan het einde van de straat. Een soldaat verschuift de enorme rol prikkeldraad, zodat ze er door kunnen. Het is routine in een stadsdeel waar tal van straten met betonblokken en prikkeldraad zijn afgesloten.

H2 is de klinische benaming voor het deel van Hebron dat onder de Israëlische controle valt. De 4,3 vierkante kilometers tellen 500 kolonisten, 1500 Israëlische soldaten en ongeveer 30000 Palestijnen, of beter gezegd 'telde'. Want vele Palestijnen zijn al vertrokken, uitgeweken naar familie in het andere deel van de stad, H1, dat onder het Palestijns gezag valt en waar zo'n 100000 Palestijnen wonen. De militaire benamingen, H1 en H2, zijn afkomstig uit het akkoord van 1997 dat de stad opdeelde. Hebron is de enige Palestijnse stad met kolonisten in haar midden.

De bruisende Palestijnse markt in H2 is opgeheven, de kraampjes zijn verdwenen, de ijzeren luiken van de winkels zijn gesloten. De kolonisten hebben er grote Davidsterren opgeschilderd. Een tekst in het Hebreeuws leest 'ons bloed is niet goedkoop'. Verderop, vlakbij Joodse nederzetting Kirjat Arba, liggen de huizen er verlaten bij. Halverwege de heuvel spelen kinderen van kolonisten die hun intrek hebben genomen in een van de leegstaande woningen. Hier loopt ook de 'weg van de gelovigen', de route die de kolonisten uit Kirjat Arba afleggen als zij gaan bidden in de Grot van de Aartsvaders.

Het is ook een islamitisch heiligdom. Precies tien jaar geleden schoot de kolonist Baroech Goldstein er 29 Palestijnen dood - nog zo'n dieptepunt in de bloedige chronologie van de stad. De kolonisten in Hebron gelden als de meest fanatieke, maar ook de Palestijnen van Hebron gaan voor extreem door. Dertig van de zelfmoordenaars kwamen uit de stad.

In een interview met de krant Ha'arets vertelde een Noorse waarnemer dat de 'activiteiten' van de kolonisten tot een sluipende 'zuivering' leiden van H2. ,,De kolonisten trekken er haast iedere nacht op uit en vallen degenen die in de buurt wonen aan', vertelde de vertrekkend commandant van de Tiph (Tijdelijke Internationale Aanwezigheid in Hebron), Jan Kristensen. ,,Ze breken ramen, veroorzaken schade en dwingen in feite de Palestijnen te vertrekken.'

De waarnemers staan er machteloos bij te kijken. Dat is ook hun taak, want optreden mogen de 71 ongewapende Tiphers niet. De Tiph werd na de slachtpartij in de Grot der Aartsvaders in het leven geroepen. Dag en nacht patrouilleren ze in het gebied, nemen incidenten waar en brengen verslag uit aan het Israëlische leger en de Palestijnse politie.

Voor Patrik Johansson uit Zweden is Hebron een levend laboratorium voor zijn studie conflictbeheersing aan de universiteit van het Zweedse Uppsala. Na tien maanden Hebron is hij er niet optimistischer op geworden. Zijn vuurdoop was toen hij op een en dezelfde dag zowel van Palestijnse als van Israëlische kant stenen mocht incasseren. De Tiphers dienen meer dan eens als uitlaatklep voor alle frustratie.

,,Het ergst zijn de tieners', zegt Johansson. Hij geeft het voorbeeld van een groepje kolonistenkinderen, jonger dan vijftien jaar, die Palestijns bezit verwoestte, daarbij aangemoedigd door moeders met kinderwagens. Ook de Israëlische soldaten konden hen nauwelijks de baas. ,,De kolonisten zien ons het liefst verdwijnen en de Palestijnen nemen het ons kwalijk dat we te weinig doen', vat Johansson de situatie samen.

De kolonisten hebben nu een nieuwe reden om het vertrek van de buitenlanders te eisen. Al enige tijd helpt de Tiph bij het vervoeren van Palestijnse leerlingen en leraren tijdens uitgaansverboden en het opknappen van het sanitair in scholen. Voor de kolonisten is dat het bewijs van hun partijdigheid en het aantal aanvallen op de Tiph is dan ook toegenomen. Maar ook de Palestijnse kruidenverkoper kan het nut van de Tiph niet inzien. ,,Die Europeanen zijn best hoor', zegt hij. ,,Maar een oplossing is er pas als we met behulp van Allah de Joden weten te verdrijven.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden