Palestijnse miljardair richt politieke beweging op

(Novum/AP) - Onder aanvoering van de schatrijke Palestijnse zakenman Munib al-Masri hebben honderden Palestijnse zakenlieden en vrije-beroepsbeoefenaars donderdag een nieuwe politieke beweging gelanceerd, het Palestijns Forum. De initiatiefnemers kwamen bijeen in Ramallah en Gaza-Stad en communiceerden via een videoverbinding.

Het Palestijns Forum moet een alternatief bieden voor Fatah en Hamas. Fatah heeft voor veel Palestijnen afgedaan omdat de partij er zelfs na haar pijnlijke verkiezingsnederlaag tegen Hamas van bijna twee jaar geleden niet in is geslaagd hervormingen door te voeren en een eind te maken aan interne corruptie. Inmiddels is de partij verwikkeld in een machtsstrijd met Hamas, die afgelopen zomer de controle over de Gazastrook naar zich toetrok.

Uit peilingen blijkt dat een derde van de Palestijnen zich van zowel Fatah als Hamas heeft afgekeerd. Al-Masri wil in dat gat springen met een programma dat nadruk legt op economie, onderwijs en sociaal beleid en streeft naar hereniging van de Westoever en de Gazastrook. Volgens zijn aanhangers wil hij de beweging omvormen tot een politieke partij en daarmee aan de eerstvolgende Palestijnse verkiezingen deelnemen.

"Mijn zorg om het lot van mijn volk heeft me ertoe gebracht een nationale, democratische groepering te vormen die om mensen geeft", zei Al-Masri. "De situatie is heel moeilijk, de nationale zaak brokkelt af en de mensen zijn gefrustreerd."

Al-Masri heeft in de VS gestudeerd en staat aan het hoofd van een investeringsmaatschappij die de telecommunicatiebranche beheerst en holdings heeft in de industrie, de landbouw, het toerisme en het bankwezen. Hij spreekt vooral de elite en de middenklasse op de Westoever aan, mensen die in een chaotische politieke situatie proberen hun investeringen en ondernemingen te beschermen.

Als Fatah geen schoon schip maakt, waarschuwen leden van het Palestijns Forum, zal de nieuwe beweging haar plaats gaan innemen. Jamil Rabah, een deskundige op het gebied vaan publieke opinie, acht het zeker mogelijk dat mensen zich tot het Forum zullen wenden als hervormingen bij Fatah uitblijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden