Palestijnse gebieden / Bevallen bij het checkpoint

Palestijnse zieken moeten vanwege Israëlische wegblokkades regelmatig worden vervoerd met privé-auto's, die geen voorrang krijgen bij controleposten. Mensen komen te laat bij ziekenhuizen, vrouwen bevallen bij checkpoints. Israël ontkent het probleem.

SOERDA - Ahlan Arafat had meer geluk toen ze moest bevallen dan haar schoonzus Naime. Beiden waren negen maanden zwanger, Naime van een tweeling. Ze woonden in hetzelfde familiehuis in Koeobr, bij Ramalla.

,,Een paar dagen eerder dan bij Naime begonnen bij mij de weeën en mijn man belde een taxi. Bij het checkpoint Sorda hielden Israëlische soldaten ons aan en weigerden doortocht naar Ramalla. Ik schreeuwde en mijn man smeekte de soldaten tevergeefs hen door te laten.'' Ergens op een zandweg, op de achterbank van de taxi, beviel Ahlan van een gezonde zoon.

Op 2 september was de beurt aan Naime Joessef Arafat, een 39-jarige moeder van zeven kinderen. In een rapport van het Palestijnse Werkende Vrouwen Organisatie in Ramalla vertelt haar man Hassan Khalil Arafat hoe ze 's avonds hevige krampen kreeg en koorts had. Khalil belde een taxi om naar het ziekenhuis van Ramalla te gaan. Een tocht die onder normale omstandigheden twintig minuten duurt, maar waar nu twee uur overheen gingen. Het was mede door de vertraging dat Naime en de ongeboren tweeling als gevolg van complicaties om het leven kwamen.

Hassan Arafat: ,, Bij het checkpoint Soerda hielden de soldaten ons een uur vast. Ik zei dat mijn vrouw moest bevallen en dat ze dood ging, maar de soldaten antwoordden: 'Kop dicht'. Ondertussen schreeuwde Naime het in de taxi uit van de pijn, maar hun harten werden niet milder. Ik was wanhopig en vroeg God ons te helpen. Na nog een halfuur mochten we eindelijk door, nadat de soldaten gebeld hadden. Toen we bij het ziekenhuis aankwamen was Naime al dood. De artsen constateerden dat als ze eerder was gekomen, ze haar en de baby's misschien hadden kunnen redden.''

Ferial Deis (30) uit het dorpje Al Mala in de Jordaanvallei, vertelt op een persconferentie in el Bire hoe ze in de zevende maand van haar zwangerschap beviel bij het checkpoint Toebas. Samen met haar schoonmoeder was ze op 10 juli in een personenauto op weg naar het ziekenhuis in Toebas, maar werd drie uur tegengehouden bij een checkpoint. ,,Soldaten vroegen of het jongetje of een meisje was'', zegt ze bitter. Het jongetje werd levend geboren, maar overleed later in de auto.

De Palestijnse kranten melden bijna dagelijks hoe Palestijnse vrouwen in taxi's, privé-auto's en wachtende ambulances bij de checkpoints bevallen. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem spreekt van een 'fenomeen' sinds de intifada dertien maanden geleden uitbrak en Israël begon met de afsluitingen. Cijfers zijn niet beschikbaar omdat de meeste vrouwen en familieleden geen klachten indienen. Zoals de weduwnaar van Naime.

Het Israëlische leger ontkent dat er iets aan de hand is. Volgens een woordvoerder hebben de soldaten ,,strikte orders om medische en humanitaire gevallen onmiddellijk en zonder controle door te laten, zelfs in twijfelgevallen''. De bovenstaande gevallen zijn bij het leger niet bekend, verklaarde hij. ,,Je moet niet vergeten dat sommige mensen geld krijgen als ze melden dat Israël verantwoordelijk is voor de dood van hun familieleden''.

Maar volgens B'Tselem zijn sommige soldaten niet goed op de hoogte en verhinderden ze het vervoer wel degelijk. In een rapport schrijft de organisatie verder dat de Israëlische beperkingen van de Palestijnse bewegingsvrijheid de strengste zijn sinds 1967. Alle verbindingen tussen de grote steden onderling en die met de dorpjes rondom zijn verbroken. Het leger heeft met bergen zand en stenen, betonblokken, het opbreken van wegen en blokkades en checkpoints normaal transport onmogelijk gemaakt. Op de overgebleven hoofdroutes kan het leger zo alle voorbijgangers controleren.

Ambulances kunnen het platteland nauwelijks bereiken, wat ertoe leidt dat ernstig zieken met personenauto's en taxi's worden vervoerd. En deze krijgen geen voorrang bij de bemande checkpoints. Het Internationale Rode Kruis concludeerde onlangs dat ,,zich diverse incidenten hebben voorgedaan waarin medische hulp die van levensbelang was, werd geweigerd of vertraagd, waardoor in individuele gevallen ernstige verslechteringen zijn veroorzaakt''.

Een van de jongste bevallingen, in een wachtende ambulance, is die van Amneh Nawajeh, die in Jatta bij Hebron beviel van een zoontje. Ze noemde hem Moesa, oftewel Mozes, naar de chauffeur die haar hielp het kind op de wereld te brengen. Het Israëlische leger verklaart opnieuw niet bekend te zijn met het incident.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden