Palestijns Bestuur bepaalt wie er predikt in moskee Westoever

amsterdam – - In de moskeeën op de Westelijke Jordaanoever mogen enkel nog van overheidswege aangestelde predikers de diensten leiden, zo heeft de Palestijnse president Mahmoed Abbas besloten. Ook mogen alleen nog ’bevoegde’ (lees: van overheidswege goedgekeurde) leraren religieuze lessen geven.

De verordening is onderdeel van de strijd tussen de islamitische Hamas, die sinds 2007 in de Gazastrook heerst, en rivaal Fatah, die de Westelijke Jordaanoever besturen. Abbas, de facto president van de Westoever, wil zo voorkomen dat Hamas meer invloed krijgt in ’zijn gebied’. Hamas beschouwt moskeeën veelal als ideale rekruteringscentra voor de islamitische beweging.

Volgens Hamaspremier Hania van de Gazastrook lokt Abbas een ’religieuze oorlog’ uit door controle uit te oefenen op moskeeën. Hij noemde de maatregelen „een religieuze oorlog, in het leven geroepen om de religieuze opvattingen onder het Palestijnse volk te bestrijden, en een Amerikaans-zionistisch complot, dat met gebruik van Palestijnse handen moet worden doorgevoerd”.

Het Palestijns Bestuur verbood onlangs ook om voor de oproep tot het gebed vanuit luidsprekers op minaretten korancitaten uit te zenden. „Naar korancitaten moet geluisterd worden. Dat kan niet als mensen druk bezig zijn met hun dagelijkse zaken”, zei minister Habbasj.

Een woordvoerder van Hamas heeft moslimlanden opgeroepen het Palestijnse Bestuur te boycotten’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden