Palestijnen zijn onderhandelen met Israël moe

'Obama heeft ons in de steek gelaten' Hoop op forceren doorbraak bij VN

Als president Obama vandaag zijn lang verwachte rede houdt over het Midden-Oosten, zullen de Palestijnen luisteren, al was het maar uit beleefdheid. Hooggespannen zijn hun verwachtingen echter niet: Obama zal weer oproepen tot hervatting van de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen, maar de Palestijnen hebben daar niet of nauwelijks vertrouwen meer in.

Jongeren van de '15-maart beweging' maken zich, geïnspireerd door de revoluties in de Arabische wereld, op voor een campagne van nieuwe demonstraties tegen de Israëlische bezetting. "De protestacties van het afgelopen weekeinde waren pas het begin," zegt Sari, een 23-jarige student. "Wij kijken niet naar Amerika, wij kijken naar Tunesië, Egypte, Jemen. Daar zien we wat een kracht kan uitgaan van massaal protest."

Over het 'vredesproces' hoor je de jongeren in Ramallah niet - en de politici evenmin. President Mahmoed Abbas heeft bitter vastgesteld dat twintig jaar onderhandelen met Israël een eigen staat geen millimeter dichterbij heeft gebracht, zijn rivaal Moestafa Barghoeti (tweede bij de presidentsverkiezingen van 2005, leider van het Palestijns Nationaal Initiatief) zegt dat de onderhandelingen slechts hebben gediend als 'vijgenblad voor de voortgaande onteigening van Palestijns land'.

Op het kantoor van zijn organisatie - voorzien van verbodsstickers voor wapens - maakt Barghoeti wegwerp-gebaren als Obama ter sprake komt. "Obama heeft ons in de steek gelaten, en ook zijn eigen land tekort gedaan, door zo ongelooflijk zwak te opereren tegenover Netanjahoe."

Barghoeti vindt dat Obama de Is-raëlische premier tot de orde had moeten roepen toen hij, ondanks waarschuwingen van Washington, doorging met de nederzettingen-politiek. In plaats daarvan liet Obama de Palestijnen domweg vallen, zegt Barghoeti.

"Mij maakt dat overigens niet veel uit. Het is sowieso niet verstandig je hoop te vestigen op de Amerikanen, zoals Abbas nog altijd doet. De VS zullen de laatsten zijn om onze zaak te erkennen. Kijk hoe ze reageerden op de veranderingen in Zuid-Afrika. Hoe lang bleef Nelson Mandela op de Amerikaanse lijst van terroristen staan? Tot 2008."

In de overtuiging dat een akkoord met Israël niet mogelijk is, heeft het Palestijnse Bestuur ervoor gekozen de diplomatieke strijd voor een eigen staat te verleggen naar de Verenigde Naties. In september, bij de Algemene Vergadering, willen de Palestijnen een stemming afdwingen over hun recht op een onafhankelijke staat.

Dat tijdstip is niet willekeurig, zegt Ghassan Khatib, woordvoerder van het Palestijnse Bestuur, auteur en adjunct-rector van de Bir Zeit-universiteit. "Net als elke andere nieuwe Amerikaanse president kwam Obama na zijn aantreden met een initiatief voor hernieuwde onderhandelingen die moesten leiden tot een twee-staten-oplossing. Wij zijn daarmee toen akkoord gegaan op één voorwaarde: dat er een tijdpad zou zijn. Obama was het met ons eens en zo kwamen we tot de termijn van één jaar. In september is die termijn voorbij."

Khatib ontkent niet dat de gang naar de VN deels bedoeld is om Israël onder druk te zetten. Als Netanjahoe wil voorkomen dat voor de ogen van de wereld een grote meerderheid van de VN zich achter de Palestijnse staat schaart, moet hij de nederzettingen-politiek opgeven en serieus gaan onderhandelen, aldus Khatib.

De verzoening tussen Fatah en Hamas - voor Netanjahoe op zijn beurt reden om te stellen dat onderhandelingen onmogelijk zijn - biedt volgens Khatib juist perspectief. Hamas heeft laten weten te kunnen leven met de grenzen van 1967 (toen Israël na de Zesdaagse Oorlog overging tot de bezetting van Gaza en de Westoever), daarmee is de basis voor vrede gelegd, aldus Khatib. "Als buitenstaander functioneert Hamas als de grote spelbreker, het is veel beter hen erbij te betrekken. Dat dwingt tot matiging."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden