Palestijnen zijn echt geen lammetjes

Harde Europese sancties tegen Israël brengen de vrede alleen maar verder buiten beeld, betoogt Ronny Naftaniel in antwoord op Jan Wijenberg.

Het Midden-Oosten staat in brand: honderdduizenden doden, miljoenen vluchtelingen en tientallen doodgeschoten toeristen enkele dagen geleden in de Tunesische badplaats Sousse. En wat doet Jan Wijenberg, oud-ambassadeur in Jemen en Saoedi-Arabie in deze krant (Opinie, 30 juni)? Juist ja, Europa oproepen sancties in te stellen tegen Israël. Daarbij goochelt hij met enkele rechtsregels die Israël zou schenden, zonder acht te slaan op die ene basale internationaal-rechtelijke bepaling waaraan de Arabische wereld allang had moeten voldoen: het erkennen van Israël als staat van het Joodse volk.

Die erkenning berust op resolutie 181 uit november 1947 waarin de Verenigde Naties uitspraken dat het mandaatsgebied Palestina moet worden gedeeld in een Arabisch-Palestijnse en een Joodse staat. Doordat het Palestijnse leiderschap deze resolutie gewelddadig verwierp en bleef dromen over een Midden-Oosten zonder Joodse staat, is de Palestijnse kwestie tot op heden onopgelost. Dat is erg genoeg.

Maar het is bijzonder gortig hiervan alleen Israël de schuld te geven en te doen alsof Palestijnen uitsluitend lammetjes zijn. Zo meent Wijenberg dat "Israëlische politici en generaals de bevolking voorbereiden op weer een aanslag op Gaza. Israël gaat verder op weg naar een genocide op de Gazaanse bevolking." Nou, mijnheer Weijenberg: de aanslagen komen vooralsnog van de andere kant. In juni is na een periode van relatieve rust voor het eerst weer een tiental raketten vanuit Gaza op Israël afgeschoten. Enkele dagen geleden verkondigden gemaskerde Hamasstrijders op het Iraanse tv-station al-Alam dat zij een nieuwe versterkte tunnel in Gaza hebben gebouwd die ver in Israël reikt. Hij zal gebruikt worden 'in de volgende geweldsronde met Israël' verzekerden de Hamasstrijders.

Rol van Hamas

Dat er nog geen volgende gevechtsronde in Gaza is, komt doordat Hamas Israël er nu nog van weet te overtuigen dat de raketbeschietingen worden uitgevoerd door nog extremere groeperingen en dat Hamas hen aan het bestrijden is. Toch kan geen enkel land het uiteindelijk accepteren als zijn burgers worden beschoten, ook Israël niet. Zo'n Israëlische reactie genocide noemen - al was het aantal Palestijnse doden (2200) in de vorige Gaza-oorlog betreurenswaardig hoog - is absurd en staat haaks op internationaal recht waar Wijenberg zo mee schermt.

Voor het hele Midden-Oosten is nodig dat de Arabische machthebbers beseffen dat conflicten niet door geweld kunnen worden opgelost. Elke dode levert evenzoveel jaren verdriet en haat op. Dat geldt ook voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. De grootste bijdrage die Europa hierbij kan leveren, is representatieve vertegenwoordigers van het Palestijnse volk en de Israëlische regering, zonder voorwaarden vooraf, aan de onderhandelingstafel brengen. Nog steeds is een meerderheid van het Israëlische en Palestijnse volk voor een tweestatenoplossing, die wat mij betreft moet neerkomen op de erkenning van Israël als staat van het Joodse volk en een staat Palestina, gesitueerd op het gebied dat Israël in 1967 veroverd heeft.

De volstrekt eenzijdige dwangmiddelen tegen Israël, die Wijenberg voorstaat, zullen ertoe leiden dat Israël zich alleen maar verder ingraaft. Zonder onderhandelde en gegarandeerde vrede zal geen enkele Israëlische leider het risico durven nemen de Westelijke Jordaanoever zomaar op te geven, met het risico straks IS, Hamas, Al-Nusra of Hezbollah op 8 kilometer van vliegveld Ben-Gurion te hebben. Wat deze organisaties met de mensheid voorhebben, blijkt helaas elke dag opnieuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden