Palestijnen zijn blij dat Hezbollah vecht tegen Israël

Er is een nieuw liedje dat veel gedraaid wordt op de Palestijnse radiozenders: ’Aboe Hadi, de havik van Libanon’. Een lied over Hezbollah-leider Nasrallah.

Wie naar de vele bellers luistert op de radiozenders in Gaza, krijgt de indruk dat die vooral de kans krijgen hun steun aan Hezbollah en Libanon te betuigen. En wie naar toespraken van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah luistert, hoort dat hij rechtstreeks tot het Palestijnse volk spreekt: „Jouw Aksa is ons Aksa (over de Al-Aksa Moskee in Jeruzalem), jouw Koeds (Jeruzalem) is het onze, jouw land is ons land, jouw zonen zijn de onze”.

„Zeker, we steunen Hezbollah en Nasrallah. En waarom zouden we niet?”, vraagt Nasser Aboe Amer, een 35-jarige leraar uit Gaza. Op de voorstoel in de taxi inhaleert hij diep de rook van zijn sigaret. „Het is voor het eerst in lange tijd dat Haifa en Naharija worden bestookt. Behalve Saddam en Arafat heeft al heel lang niemand meer ’nee’ tegen Amerika durven te zeggen.”

Hezbollah kan in de Palestijnse gebieden op veel steun rekenen. Toen de Libanese groep half juli twee Israëlische militairen gevangennam, gingen de inwoners van Gaza de straat op en deelden snoep uit om hun blijdschap te tonen.

In een supermarkt raakt meneer Gharib in discussie met de eigenaar van de zaak. De 42-jarige ambtenaar meent dat Hezbollah en Nasrallah niet meer zijn dan instrumenten in handen van Iran. „Ze vechten een Iraanse oorlog op Arabische grond. Wat voor doel heeft die oorlog?”

„Wat bedoel je daarmee? Wat is er fout aan om bondgenoot te zijn met Iran?”, vraagt de eigenaar geëmotioneerd. „Waarom moeten we Amerika steunen? Waarom niet Iran?”

De discussie loopt zo hoog op, dat de eigenaar weigert de ambtenaar nog iets te verkopen en hem vraagt zijn zaak te verlaten.

Palestijnen voelden zich al in de steek gelaten door de wereld voordat Israël Libanon binnenviel. Ze herkennen die emotie bij de Libanezen. „We hebben geen stroom, geen water, geen ziekenhuizen. Maar voor het eerst voelen we ons vrij. We kunnen ’nee’ zeggen tegen de Verenigde Staten en keizer Bush”, zegt Nadia Salah, een 20-jarige studente uit Gaza. „We steunen Hezbollah en Hamas. Het is ons recht om terug te vechten, om soldaten van de vijand gevangen te nemen. Het is oorlog, en we willen onze gevangenen bevrijden.”

Terwijl Nadia spreekt, verschijnt een Israëlisch onbemand vliegtuigje boven de stad en laat duizenden pamfletten neerdalen. Het zijn boodschappen van het Israëlische leger aan de Palestijnen. Waarschuwingen om geen ’terroristen’ te helpen of te verbergen. En dreigementen dat het leger nog veel meer wapens heeft en die zal gebruiken als de beschietingen van het noorden van Israël niet ophoudt. Waarschuwingen die veel lijken op de pamfletten die ook boven het zuiden van Libanon zijn afgeworpen.

Terwijl in Libanon in drie weken van oorlog honderden burgers zijn omgekomen, zette Israël in Gaza zijn operatie tegen Hamas voort. Daarbij kwamen de afgelopen tijd zeker 200 Palestijnen om. De bitterheid onder Palestijnen is groot.

„De Arabische leiders zijn verraders die voor de Amerikanen en de Israëliërs werken”, zegt Khamis Ahmed, een 45-jarige Palestijn. „Hassan Nasrallah vertegenwoordigt voor ons de Arabische en islamitische waardigheid.”

Net als de Libanezen klagen de Palestijnen over het stilzwijgen van de Arabische leiders, die niets doen om een einde te maken aan het geweld. Ze zijn blij met Hezbollah’s verzet tegen Israël. „Kijk”, zegt Salwa Joedeh, een 40-jarige arts, „als je ziet dat Hezbollah en Hamas met hun handelen veel mensen in gevaar hebben gebracht, moet je bedenken dat Israël geen enkel respect heeft voor menselijk leven. Maar het heeft geen zin voor Arabieren en moslims om hun nek uit te steken. Want je moet geen gevecht beginnen als je niet echt terug kunt vechten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden