Palestijnen weren Israëlische waar

Zes grote firma's geboycot na het achterhouden van belastinggeld door Israël

Winkeliers op de bezette Westelijke Jordaanoever mogen op last van de Palestijnse autoriteiten vanaf vandaag geen producten meer verkopen van zes grote Israëlische voedsel- en drankfabrikanten. De boycot is een straf voor het feit dat Israël sinds enkele maanden geen belastinggeld meer aan de Palestijnen uitkeert.

Concreet gaat het om producten als zuivel, frisdrank, pasta, sauzen, snoep en chocola, vervaardigd door de bedrijven Tnuvna, Elite, Strauss, Prigat, Osem en Jafora. Vanaf vandaag mogen Palestijnen niets meer van deze bedrijven importeren. Winkeliers krijgen twee weken om oude producten uit het schap te verwijderen. Daarna komen er controles.

De boycot volgt op het Israëlische besluit om belastinggeld, bestemd voor de Palestijnse Autoriteit, achter te houden. Door deze maatregel, een straf voor het feit dat Palestina eind vorig jaar lid werd van het Internationaal Strafhof, zijn de Palestijnen de afgelopen twee maanden zo'n 200 miljoen euro misgelopen - grofweg een derde van het budget van de Palestijnse Autoriteit. Ambtenaren krijgen sindsdien nog maar 60 procent van hun salaris.

Maar al vóór de Israëlische strafkorting voelden de Palestijnen een groeiende behoefte om Israëlische produkten te boycotten. De bloedige oorlog die Israël afgelopen zomer tegen de Gazastrook voerde, en die aan ruim 2100 Palestijnen en 70 Israëliërs het leven kostte, vormde een belangrijk motief. Na deze oorlog begonnen Palestijnen een actie waarbij ze waarschuwingsstickers op Israëlische producten plakten. Het opschrift vermeldde dat 16 procent van de winst op dat product zou vloeien naar het Israëlische leger.

De Palestijnse econoom Noman Kanafani, werkzaam aan het Palestinian Economic Policy Research Institute in Ramallah, ziet de boycot tegen de zes bedrijven niet als een zware klap voor de Israëlische economie. "Op zich is de Palestijnse afzetmarkt belangrijk: zo'n 10 procent van de Israëlische voedsel- en drankproductie gaat erheen. Toch zal het effect van de boycot beperkt zijn; het is vooral een symbolische daad."

Zelf hoeven de Palestijnen evenmin last te krijgen van de boycot. Ze maken genoeg producten die de Israëlische kunnen vervangen. Het gevaar is wel dat Israël vergeldingsmaatregelen treft. Het kan de water- en elektriciteitstoevoer afknijpen. Of het kan Palestijnse producten weren. Palestina zet 70 procent van zijn handelswaar in Israël af. Beperkingen daarin kunnen grote schade veroorzaken. Israël heeft nog niet gereageerd. De boycot druist in tegen handelsafspraken die Israël en Palestina in de jaren negentig hebben gemaakt. Feitelijk omzeilt Israël diezelfde akkoorden al veel langer, zegt Kanafani, door de import van Palestijnse producten te verhinderen met allerlei technische barrières.

Het uitsluiten van de zes Israëlische bedrijven is nog maar het begin, verzekert het Centrale Comité van de regerende Fatah-partij, dat de maatregel bekendmaakte. Het uiteindelijke streven zou zijn om de boycot uit te breiden naar alle Israëlische producten.

Z

weden geeft Abbas een lesje feminisme

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft gisteren in Zweden een lesje feminisme gekregen. Hij ging op bezoek bij de Zweedse minister van buitenlandse zaken, Margot Wallström. Die had al laten weten dat ze Abbas onder druk zou zetten om vrouwen een grotere rol te geven bij het creëren van een leefbare Palestijnse staat. Ze vroeg ook of Abbas het belang van democratie en mensenrechten in het achterhoofd wilde houden. Wallström verwachtte dat Abbas serieus naar haar zou luisteren. Want na IJsland werd Zweden in oktober vorig jaar het eerste West-Europese land dat Palestina erkende. Na zo'n daad kun je bij iemand uiteraard een potje breken. Althans, bij Abbas, die gisteren langskwam. Met de Israëlische regeringsleiders loopt het contact een stuk stroever. Wallström zou in januari naar Israël gaan, maar ze zegde het tripje af omdat de Israëlische overheid - uit ergernis over de erkenning van Palestina - weigerde haar te ontmoeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden