Palestijnen tarten Israël

(Novum/Ap) - Palestijnse strijders hebben donderdag een Israëlische legerjeep aangevallen die langs de grens met de Gazastrook patrouilleerde. Bij de actie kwam één Israëlische soldaat om het leven en raakten drie gewond. Toegesnelde legervoertuigen en een helikopter werden eveneens beschoten. De groepen Islamitische Jihad en Hamas eisten de verantwoordelijkheid voor de actie op.

De jeep werd volgens ooggetuigen aan de Israëlische kant van de grens bij de overgang Kissufim opgeblazen met een bermbom. Een woordvoerder van de Islamitische Jihad zei dat de actie een wraakoefening was voor een Israëlische aanval op woensdag, waarbij een commandant van de groep werd gedood.

Israëlische officieren hielden na de actie spoedoverleg om zich op een antwoord te beraden. Juist dinsdag kwam een einde aan een Israëlisch offensief dat meer dan 120 Palestijnen het leven kostte, van wie volgens Palestijnse medici meer dan de helft burgers.

Israël ontketende het offensief na een reeks Palestijnse raketbeschietingen, onder meer op de stad Ashkelon, zeventien kilometer ten noorden van Gaza. De Islamitische Jihad schoot ook donderdag weer vanuit de Gazastrook raketten af naar Israël, waarvan er één een huis trof in de plaats Sderot, zonder dat iemand gewond raakte. Eerder donderdag werd een Palestijnse strijder gedood bij een Israëlische luchtaanval op een plaats van waar raketten werden afgeschoten.

Uit protest tegen het geweld in de Gazastrook heeft de Palestijnse leider Mahmoud Abbas deze week het vredesoverleg met Israël opgeschort. Abbas heeft geen controle over de Gazastrook, maar claimt wel de 1,4 miljoen inwoners ervan te vertegenwoordigen. Abbas zei woensdag pas weer te willen onderhandelen als Israël een bestand in acht neemt in Gaza, maar onder druk van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice krabbelde hij terug en verklaarde hij zich bereid tot overleg.

Ondertussen probeert Egypte Hamas in de Gazastrook te overreden het Palestijns-Israëlische overleg te redden, door een bestand te aanvaarden en de raketaanvallen op Israël te staken. Medewerkers van de chef van de Egyptische inlichtingendienst Omar Suleiman spraken daartoe met vertegenwoordigers van Hamas en de Islamitische Jihad in El-Arish. Rice heeft Egypte op haar reis door het Midden-Oosten geprest te bemiddelen.

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft gezegd dat Israël de Gazastrook met rust laat als er geen raketaanvallen meer zijn. Abbas wil dat Israël ook zijn economische blokkade van de Gazastrook verlicht. Deze blokkade heeft geleid tot ernstige tekorten aan basale voedingsmiddelen, brandstof en elektriciteit.

De humanitaire situatie in de Gazastrook is volgens Britse hulporganisaties sinds 1967, toen Israël het gebied annexeerde, nog nooit zo zorgwekkend geweest als nu. Meer dan 1,1 miljoen inwoners van de Gazastrook zijn afhankelijk van voedselhulp en de werkloosheid raakt er de 40 procent, zeggen de hulporganisaties. Door de vele stroomstoringen, soms tot twaalf uur per dag, functioneren ziekenhuizen ondermaats. De volksgezondheid loopt tevens gevaar doordat de waterleiding en riolering op instorten staan. Dagelijks wordt tegen de vijftig miljoen liter vervuild water in zee gedumpt.

Amesty International, een van de organisaties achter het rapport, zegt dat Israël als bezettende macht de verantwoordelijkheid heeft om de inwoners van de Gazastrook te voorzien van voedsel, schoon drinkwater, elektriciteit en medische zorg. Israël brengt daar tegenin dat die verantwoordelijkheid verviel toen het zich in 2005 uit het gebied terugtrok. De Israëlische minister van defensie Ehud Barak heeft het rapport verworpen, en zegt dat Hamas, die over de Gazastrook regeert, de veroorzaker is van de ellende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden