Palestijnen kopen niets voor politiek correcte betweterij

Wat is Stan van Houcke toch goed in het creëren van tegenstellingen. Zaterdag was het weer raak (Podium, 18 november). Tegenover afschuwelijke Joodse commentatoren als Anet Bleich, Leon de Winter en ikzelf wist hij een aantal Israeliërs -Uri Avneri, Yossi Sarid en een Ha'aretz-commentator- te plaatsen die wel 'compassie' met de Palestijnen opbrengen.

Aan welke halsmisdrijven zijn Bleich, De Winter en ikzelf schuldig? We hebben ons verzet tegen de arrogante manier waarop zo'n negentig Joden via een advertentie in Het Parool aan de haal gingen met een aantal waarden en politieke oplossingen voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Door boven hun advertentie 'Een ander Joods geluid' te zetten suggereerden de ondertekenaars dat zij wel, en wij -de rest van Joods Nederland en hun 'zelfbenoemde leiders'- niet voor dialoog en verdraagzaamheid zouden zijn. En niet voor wederzijds respect, erkenning van de politieke rechten en mensenrechten van Joden en Palestijnen. Niet voor een vredesbeleid gebaseerd op een duurzame, geweldloze en rechtvaardige oplossing van het conflict, voor een Palestijnse staat, voor Jeruzalem als hoofdstad van twee staten.

De ondertekenaars van 'Een ander Joods geluid' wierpen zich op als de 'moreel kosjere' Joden en zetten ons in de hoek als immorele Joden die geen vrede, geen recht en geen oplossing zouden willen. Dat is ontoelaatbare laster.

Halsmisdrijf twee is mijn constatering dat de ondertekenaars van 'Een ander Joods geluid' domweg logen toen zij stelden dat de Israëlische vredesbeweging 'enorm actief' was. Op 16 oktober schreef Ad Bloemendaal in Het Parool over een demonstratie in Tel Aviv. ,,Uri Avneri (overziet) de pathetisch lage opkomst (300, TB). In zijn lange carrière als vredesactivist is hij gewend geraakt aan ups en downs, maar dit dieptepunt is uniek.

Halsmisdrijf drie is De Winters kwalificatie van de Marokkaanse demonstranten die antisemitische leuzen schreeuwden als 'tuig'. De Marokkanen afschilderen als 'weinig erudiete inboorlingen', zoals De Winter deed, vind ik belachelijk. Maar wat is ertegen antisemieten 'tuig' te noemen? Bij autochtone antisemieten zou Van Houcke daartegen geen bezwaar maken. Waarom wel bij Marokkaanse Nederlanders die Hitler aanroepen en 'alle Joden aan het gas' wensen? Niet De Winter gooit olie op het vuur, Van Houcke trapt een antisemitisch vuur niet uit omdat allochtonen blijkbaar altijd zijn sympathie hebben.

En dan halsmisdrijf vier: De Winters kanttekening bij de ethiek van de Palestijnse leiders om kinderen een guerrillastrijd te laten uitvechten met de Israëliërs. In de Iraans-Iraakse oorlog werden kinderen het slagveld opgestuurd, vóór de troepen uit, om landmijnen op te sporen. Palestijnse leiders passen dezelfde tactiek -enigszins veranderd- toe, maar voor politiek correcte betweters als Van Houcke zijn niet zij degenen zonder compassie, maar commentatoren zoals De Winter die het, net als ik en Bleich, afschuwelijk vindt dat Palestijnse kinderen worden verwond of gedood en die aangeeft op welk punt de Palestijnen daar zelf mede (!) schuld aan hebben.

Tamarah Benima is oud-hoofdredacteur van het NIW en columniste van Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden