Palestijn en Israëliër leren onderhandelen

Rob Boudewijn geeft jonge Israëlische en Palestijnse diplomaten training.Beeld Maartje Geels

Nederlander Rob Boudewijn geeft jonge ambtenaren gezamenlijke training aan de diplomatieke academie in Wenen.

Jonge Israëlische en Palestijnse ambtenaren en diplomaten blijken in stilte gezamenlijk getraind te worden in 'succesvol onderhandelen'. Het programma aan de gerenommeerde diplomatieke academie van Wenen vindt plaats met de goedkeuring van de wederzijdse overheden en wordt verzorgd door de Nederlander Rob Boudewijn. Deze bereidt doorgaans Oost-Europese landen voor op toetreding tot de Europese Unie. Zijn boodschap luidt: Als de economieën worden vervlochten, is er steeds minder reden voor oorlog.

Grote symbolische waarde
Hoewel Boudewijn niet zeker weet of de boodschap zal beklijven bij zijn studenten, is de gezamenlijke training van Israëlische en Palestijnse ambtenaren volgens hem van grote symbolische waarde. "Dit betekent toch dat er een klein initiatief is, hoe flinterdun ook, waarbij Israël en de Palestijnen samenwerking zoeken met het oog op de toekomst." In Parijs vinden deze zomer opnieuw vredesonderhandelingen plaats tussen de twee staten. De prognoses zijn somber.

De onderhandelingstraining aan 'ambtenaren van de toekomst' is het sluitstuk van een traject van twee jaar waarin de gemengde groep in het Duitse Düsseldorf intensief les krijgt over het succes van de Europese integratie. De opleiding gaat het zesde jaar in en wordt gefinancierd door de Duitse en Oostenrijkse autoriteiten. Jaarlijks worden 30 ambtenaren opgeleid. Opvallend is dat zij afkomstig zijn van staatsuniversiteiten, zoals de Palestijnse Al-Quds Universiteit in Jeruzalem en de Israëlische universiteit van Tel Aviv. Die bepalen wie wordt uitgezonden. Ook studenten van de Jordaanse Royal Scientific Society volgen de speciale leergang.

Volgens Boudewijn vormt de selectie van de staatsuniversiteit geen dwarsdoorsnede van de studentengroepen in beide staten, maar zijn de kandidaten vooral 'de dochters en zonen van'. Boudewijn: "Het zijn de kinderen van mensen die hun relaties in de hogere regionen hebben, maar dat kan ook voordelig zijn als je kijkt naar het doel van het project. Het succesverhaal over het effect van de Europese integratie op vrede en veiligheid, beïnvloedt zo direct de kolom van de macht."

Abonnees van Trouw lezen vandaag in het katern de Verdieping een uitgebreide reportage van de gezamenlijke training van Palestijnse en Israëlische ambtenaren.

Tien tips van Rob Boudewijn voor het vredesoverleg in Parijs

1. Laat beide partijen erkennen dat het bestaan van de andere entiteit, Israël en Palestina, een (basis)gegeven is.

2. Alleen door samenwerking met de andere entiteit is een oplossing mogelijk: benadruk continuïteit in de relatie (dus een geïnstitutionaliseerd vervolg op Parijs).

3. Benadruk de (gemeenschappelijke) belangen, zoals vrede, welvaart en voorspoed, in plaats van de tegengestelde belangen.

4. Wat is het belang achter een positie? Heb inlevingsvermogen voor dit belang.

5. Werk met package deals: ga agendapunten verbinden/linken en uitruilen, omdat beide partijen op individuele agendapunten lijnrecht tegenover elkaar zullen staan.

6. Onderstreep de economische voordelen van meer regionale samenwerking: beide partijen hebben daar baat bij. Economische vervlechting, zoals bij de start van de EU, maakt vijandigheden onaantrekkelijk.

7. Benadruk dat internationale overeenkomsten voor alle partijen gelden en dat de grote(re) spelers, zoals de VS en de EU, zich hard zullen maken voor het naleven van deze overeenkomsten

8. Tijdsdruk: laat alle delegaties beseffen dat het na decennialang geweld nu of nooit is. Besef de sense of urgency en dat géén uitkomst voor zowel beide partijen als de internationale gemeenschap niet acceptabel is.

9. Laat een onafhankelijke partij toezicht houden op de naleving en de implementatie van de overeenkomst.

10. Onbekend maakt onbemind: beide partijen leven totaal gescheiden van elkaar. Start met bijvoorbeeld scholierenuitwisselingen om de ander beter te leren kennen/begrijpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden