Paleis van Montezuma gevonden

(Novum/Ap) - Mexicaanse archeologen hebben in Mexico-stad resten van een paleis van de Azteekse keizer Montezuma gevonden. De resten werden aangetroffen onder het museum van cultuur, dat is gevestigd in een gebouw uit het koloniale tijdperk en dat momenteel wordt gerenoveerd.

Het complex van paleizen van Montezuma bestond waarschijnlijk uit vijf onderling verbonden gebouwen, waaronder een werkpaleis, woonvertrekken voor Montezuma's kinderen en vrouwen en zelfs een dierentuin, zei de archeologe Elsa Hernandez, die leiding gaf aan de opgravingen.

Vrijwel alle Azteekse bouwwerken werden verwoest door de Spanjaarden, die op de ruïnes het huidige Mexico-stad bouwden. Al langer werd vermoed dat het paleis van Montezuma zich op de bewuste plek, naast het Nationaal Paleis, zou bevinden.

De gevonden resten bestaan uit delen van een muur en een vloer van basalt, die waarschijnlijk deel uitmaakten van het zwarte huis van Montezuma. Dat gebouw, waar geen ramen in zaten en dat helemaal zwart geverfd was, gebruikte Montezuma vermoedelijk om te mediteren en de profetieën van zijn zieners te overdenken.

Montezuma was een Azteekse keizer die toen de Spaanse veroveraar Hernan Cortes in 1519 voet aan land zette heerste over delen van het huidige Mexico. Hij stierf in gevangenschap. Het rijk van de Azteken viel in 1521.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden