Pakpahan en Pamungkas: vijanden van de staat

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Sri Bintang ('ster' in het Indonesisch) Pamungkas (53) begint zijn politieke carrière als parlementariër voor de moslimpartij PPP, maar vanwege zijn kritische houding ten aanzien van de regering-Soeharto wordt hij in maart 1995 uit de partij gezet.

Ruim een jaar later richt hij een anti-Soeharto organisatie op: Pudi, de Democratische Eendracht Partij van Indonesië. Het manifest van Pudi is een directe aanval op het regime van Soeharto. Volgens de partij moet er afgerekend worden met corruptie en vriendjespolitiek in de regering en economie. Ook moet het afgelopen zijn met de uitbuiting van arbeiders en de invasie van buitenlandse multinationals die lokale bedrijven overnemen.

Voor zijn 'subversieve activiteiten' krijgt Bintang, vader van zes kinderen, 34 maanden gevangenisstraf. Hij verliest zijn baan als professor in de economie aan de Universiteit van Indonesië. Vanuit de gevangenis zet hij zijn acties tegen het regime voort, onder andere met een oproep voor een verkiezingsboycot en het aftreden van Soeharto, die hij verspreidt per briefkaarten. Ook zet hij zijn ideeën voor een nieuwe grondwet op papier.

Over de regering-Soeharto zegt Bintang in 1993 met een vooruitziende blik: “Dit is een kabinet van niets, een spel van een president die oud en moe is. Het zijn allemaal bureaucraten in het parlement. Het huidige systeem is er niet op gericht om economische ontwikkelingen te realiseren. De economie zal zwakker worden en het zal de positie van Soeharto aantasten. Als dat gebeurt kan het parlement kritischer worden.”

Bintang ziet dan al veel in samenwerking van de oppositie met het leger. “De vraag is alleen, gebruiken wij het leger of gebruikt het leger ons?” Aan de dubbelrol van het leger moet een einde komen, vindt hij.

Bintang is lid van de Vereniging van Moslim Intellectuelen (ICMI), de vooraanstaande organisatie waar president Habibie officieel nog steeds voorzitter van is. Hoewel de ICMI een gemengde club is van intellectuelen, waar ook leden van de regering lid van zijn, beschouwt Bintang zichzelf als de “echte IMCI”. Dat is een groep moslimleiders, die ambiteuze plannen heeft met de ICMI. Volgens de moslimleiders kan ICMI een actievere politieke rol spelen. Moslimleider en regeringscriticus Amien Rais is eveneens lid van deze vleugel van de ICMI.

Mocht Bintang vrijkomen, dan kan hij zich meteen gaan inzetten tegen de nieuwe president Habibie. Jaren geleden al beschuldigde hij deze van een te groot ego. “Habibie wil geen kwalitatieve mensen om zich heen. Hij geeft de voorkeur aan loyaliteit boven intelligentie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden