Pakketsorteerders willen 5 miljoen van PostNL

Medewerkers van PostNL sorteren pakketjes in het pakkettensorteercentrum. De periode rond Sinterklaas is een van de drukste periodes van het jaar. (De mensen op de foto komen niet voor in dit artikel.) Beeld ANP
Medewerkers van PostNL sorteren pakketjes in het pakkettensorteercentrum. De periode rond Sinterklaas is een van de drukste periodes van het jaar. (De mensen op de foto komen niet voor in dit artikel.)Beeld ANP

Uitzendkrachten uit vooral Polen eisen een vergoeding voor gemist loon. Omdat ze voor precies hetzelfde werk minder betaald krijgen dan werknemers van PostNL.

Johan van Heerde

Vijf miljoen euro, fatsoenlijk loon en echte banen. Die eisen leggen pakketsorteerders van drie PostNL-pakketdepots dinsdag bij het bezorgbedrijf op tafel. De sorteerders stellen PostNL aansprakelijk voor grove onderbetaling door het optuigen van een schijnconstructie.

In 2015 had PostNL ook al problemen, toen met de pakketbezorgers die met busjes de pakjes aan huis afleverden. PostNL werd ervan beticht schijnconstructies op te tuigen door medewerkers te verplichten zich als zzp’er te laten inhuren.

Nu zijn het voor een groot deel Poolse pakketsorteerders die dinsdag op het hoofdkantoor van PostNL in Den Haag hun eisen neerleggen. In totaal gaat het om 350 uitzendkrachten uit Polen, Nederland en Portugal. Zij werken ’s avonds en ’s nachts in de PostNL-depots in Waddinxveen, Amersfoort en Goes. Veel van hen sorteren volgens FNV al jarenlang pakketten voor PostNL maar krijgen niet betaald volgens de PostNL-cao. Mariëtte van der Neut van FNV Flex: “PostNL heeft een constructie bedacht om op de loonkosten te besparen, zo ontneemt PostNL deze werknemers al hun rechten.”

Schijnconstructie

Sinds juli 2015 is de Wet Aanpak Schijnconstructies van kracht om zo constructies aan te pakken die door werkgevers zijn opgezet om regels en cao-afspraken te omzeilen. Volgens FNV is hier sprake van zo’n schijnconstructie want hoewel de pakkettenmarkt groeit, worden er geen pakketsorteerders aangenomen. PostNL bestempelt een uitzendbureau als onderaannemer en dit uitzendbureau huurt vervolgens sorteerders in via een tweede bv. Zo ontwijkt PostNL de uitzend-cao vindt FNV. De vakbond voelt zich gesteund door een rapport van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van november, die de constructie bij de sorteerders als ontwettig heeft beoordeeld.

De inspectie concludeert dat PostNL en ‘onderaannemer’ In Person de wet overtreden. Omdat de uitzendkrachten precies hetzelfde werk als werknemers van PostNL doen, zouden deze hetzelfde betaald moeten krijgen. Op basis van deze conclusies eist FNV een vergoeding voor gemist loon, vakantiegeld, pensioen en toeslagen. De vakbond geeft PostNL en In Person twee weken om te reageren en aan de eisen te voldoen, zo niet dan dreigt de vakbond naar de rechter te stappen.

De Poolse postsorteerders kwamen een jaar geleden ook al in actie. Ze stonden soms een half uur voor een dichte deur en werktijden waren vaak onbekend. Deze ontvangen ze pas op de werkdag zelf. Over dat laatste klaagt FNV weer.

Nu zijn er vaker stakingen en acties bij PostNL. Medio 2015 gingen de zzp’ers die pakketjes bezorgden voor PostNL staken, uiteindelijk met succes. PostNL bood de zzp’ers uiteindelijk een baan of een hogere vergoeding aan. De meerderheid koos voor het laatste.

Omzet gestegen

De sorteerders hebben in ieder geval het financiële tij mee. In het derde kwartaal van dit jaar leverde de bezorging van pakketten 274 miljoen euro op, ruim een vijfde meer dan een jaar eerder. Hierdoor steeg de totale omzet van het bezorgbedrijf ondanks de almaar dalende postvolumes. PostNL verwacht dat de pakketdivisie blijft groeien en kondigde daarom begin van dit jaar aan voor 1600 nieuwe pakketbezorgers werk te hebben.

In een reactie op de aantijgingen van FNV reageert PostNL per mail: “FNV claimt dat er iets niet goed geregeld is bij In Person, een van onze contracting partners. De betreffende pakketsorteerders zijn in dienst bij In Person. Wij verwachten van onze onderaannemers dat zij hun zaken goed op orde hebben.”

Op de vraag of de conclusie van de Inspectie SZW klopt en buitenlandse pakjessorteerders als uitzendkracht gezien moeten worden en als zodanig recht hebben op de arbeidsvoorwaarden van de PostNL-cao wil het postbedrijf niet ingaan. PostNL zegt de claim te bestuderen. Volgens het bedrijf zijn er recent met FNV goede afspraken gemaakt over de inzet van flexibele arbeid. Die afspraken zegt PostNL samen met FNV en de sector verder uit te werken.

Lees ook: Bonden sluiten cao met PostNL, zonder FNV (13 oktober)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden