Pakkans onverzekerd rijden fors hoger

RDW stuurt brief aan 220.000 Nederlanders die motorvoertuig hebben, maar geen verzekering

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) gaat iedereen die een motorvoertuig op zijn naam heeft staan, maar daarvoor niet verzekerd is, fors beboeten. Volgens de RDW gaat het om 220.000 Nederlanders. Met ingang van deze week verstuurt de instelling deze groep 'uit goed fatsoen' eerst een waarschuwing. Vanaf 1 juni krijgen alle onverzekerden een bekeuring.

De boete bedraagt 270 euro voor bromfietsen en 390 euro voor motorrijtuigen en kan drie keer per jaar opgelegd worden. De maatregel geldt voor iedereen met een kenteken op zijn naam, maar geen verzekering; tenzij een voertuig geschorst is. Na schorsing mag een voertuig de openbare weg niet op. Het is voor het eerst dat de RDW zich tot alle onverzekerden richt.

Tot op heden controleerde de RDW alleen steekproefsgewijs door kenteken- en verzekeringsgegevens naast elkaar te leggen. Doordat de handhaving onder het strafrecht viel, kostte dat relatief veel moeite. Maar door een wetswijziging is het innen van een bekeuring straks net zo eenvoudig als bij een flitsboete. Door de aanpassing, die in maart door de Eerste Kamer werd goedgekeurd, valt de handhaving vanaf 1 juni onder het administratief recht. De wet-Mulder, bekend van de hoofdletter M op een flitsboete, valt daar sinds 1989 ook onder.

Het aantal aanrijdingen met onverzekerden moet hierdoor drastisch afnemen. Hoe vaak dat jaarlijks gebeurt, is onbekend. Zeker is dat er elk jaar tussen de twee en drieduizend zaken bij het Waarborgfonds terechtkomen, een instelling die de schade voorschiet als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Dat kost het fonds jaarlijks tien miljoen euro. Slechts 3,3 miljoen wordt verhaald op de daders. Alle automobilisten betalen mee aan het verschil via hun verzekering. Het Waarborgfonds verwacht een halvering van dat voor te schieten bedrag.

Ook Justitie wordt door de nieuwe manier van bekeuren mogelijk ontlast. Als een onverzekerde in de oude situatie een boete niet betaalde, kwam de zaak automatisch voor de rechter (in 2010 35.000 keer). Volgens het RDW komt dat door de laksheid van onverzekerden. In de nieuwe situatie moet, net als bij een snelheidsovertreding, binnen zes weken bezwaar aangetekend worden. Alleen dan kan de zaak voor de rechter komen. Bij flitsboetes gebeurt dat maar in zo'n drie procent van de gevallen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden