Pakistan wreekt bloedige aanslag

In Pakistan zijn tientallen leden van radicaal-islamitische groepen gedood bij anti-terreuroperaties. De autoriteiten slaan hard terug na de zware zelfmoordaanslag van IS op een soefi heiligdom in Zuid-Pakistan. Het dodental is gestegen tot zeker 83. Er vielen 350 gewonden.

Pakistaanse veiligheidstroepen zijn afgelopen nacht op verschillende schuilplaatsen van militanten binnengevallen. Bij vuurgevechten werden zeker 39 extremisten gedood, en 47 militanten gearresteerd. De operaties vonden plaats in Karachi, Punjab en het noordwesten.

Vanochtend verzamelden zich honderden rouwenden bij de getroffen tombe. Velen waren woedend op de politie die het heiligdom onvoldoende beschermd heeft. Agenten reageerden met traangas.

"Er waren al dreigementen geuit tegen het heiligdom", zei de 25-jarige Anwer Ali. "De Taliban hadden gewaarschuwd dat ze hier zouden aanvallen, maar de autoriteiten namen dat niet serieus." De Afghaanse president Ashraf Ghani veroordeelde de aanval. "Soefi's bidden altijd voor vrede en broederschap onder mensen", zei hij. "De terroristen hebben opnieuw bewezen dat zij geen respect hebben voor de waarden van de islam." Pakistan wees na de aanslag meteen naar buurland Afghanistan, waar de aanslag beraamd zou zijn in de gebieden langs de grens waar veel extremisten zich schuilhouden. Islamabad gaf Kaboel een lijst met 76 militante commandanten die zich in Afghanistan zouden bevinden.

Maar Pakistan heeft zelf grote problemen met extremistische groepen binnen de grenzen, zoals de Pakistaanse Taliban en allerlei afsplitsingen. Daar is IS bijgekomen, dat zijn invloed ook in Pakistan en Afghanistan wil uitbreiden.

'Een nieuwe dag, een nieuwe bom', schrijft de Pakistaanse krant The Express Tribune in haar commentaar. 'De illusie dat Pakistan een veiliger land was geworden, is geëxplodeerd.'

Pakistan onderneemt al langer operaties tegen extremistische groepen, maar doet dat vaak tijdelijk en halfslachtig. Analist Amir Rana stelt dat de veiligheidsdiensten hun activiteiten beter moeten coördineren en inlichtingen slimmer moeten inzetten om 'de terroristische infrastructuur in de steden te breken'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden