Pakistan vecht tegen Taliban, burgers op de vlucht

Een vrachtwagen beladen met spullen van vluchtende burgers. (EPA) Beeld
Een vrachtwagen beladen met spullen van vluchtende burgers. (EPA)

Na een reeks bloedige aanslagen zijn Pakistaanse grondtroepen begonnen met een groot offensief tegen radicaal-islamitische Talibanstrijders in de regio Zuid-Waziristan, aan de grens met Afghanistan. Voordat het offensief begon zijn zeker 90.000 burgers Zuid-Waziristan ontvlucht. Nu de strijd is uitgebroken, is het veel moeilijker weg te komen, stellen hulporganisaties.

De militairen, die steun krijgen van de luchtmacht, voerden zaterdag felle gevechten met zwaarbewapende opstandelingen.

Op de eerste dag kwamen zeker vier militairen om het leven, meldde het leger. Ook bij de vijand zouden doden zijn gevallen. De operatie was al maanden geleden aangekondigd en won aan noodzaak, nadat aanslagen de afgelopen weken aan zeker 175 mensen het leven hadden gekost. Onder meer het hoofdkwartier van het leger in de garnizoensstad Rawalpindi en een drukke markt in Peshawar waren het doelwit.

In verband met het offensief kondigden de Pakistaanse autoriteiten voor onbepaalde tijd een uitgaansverbod af voor de regio. De regering in Islamabad gaat ervan uit dat zich in het ontoegankelijke berggebied zeker tienduizend goed getrainde Talibanstrijders verborgen houden. De regio geldt als belangrijkste toevluchtsoord voor Taliban en andere islamistische terroristen buiten Afghanistan.

De regering en leiders van de politieke partijen beloofden de strijdkrachten alle steun in hun strijd tegen de rebellen en hun pogingen het gezag van de centrale overheid in Zuid-Waziristan te herstellen. Aan het offensief nemen ongeveer 30.000 manschappen deel.

De militairen rukten onder meer op vanuit de noordelijke stad Razmak naar het gebied rondom Makeem waar de nieuwe leider van de Pakistaanse Taliban, Hakimullah Mehsud, zich schuil zou houden. De afgelopen maanden hadden de strijdkrachten het gebied al regelmatig onder vuur genomen.

De militairen hebben volgens een zegsman van de strijdkrachten niet veel tijd. Er wordt gesproken over twee maanden. Naar verwachting zal het weer op korte termijn omslaan en kan het gaan sneeuwen.

„Het doel is het gebied te bevrijden van de terreurorganisatie”, aldus een legerwoordvoerder tegen de Britse omroep BBC. Volgens hem houden de extremisten de hele bevolking gegijzeld.

Burgers vluchten uit Zuid Waziristan nadat Pakistaanse troepen een offensief zijn begonnen tegen de Taliban in het gebied. (EPA) Beeld
Burgers vluchten uit Zuid Waziristan nadat Pakistaanse troepen een offensief zijn begonnen tegen de Taliban in het gebied. (EPA)
Een Pakistaanse vrouw en haar kind bij een grenscontrole in Zuid Waziristan. (EPA) Beeld
Een Pakistaanse vrouw en haar kind bij een grenscontrole in Zuid Waziristan. (EPA)
Pakistanen op de vlucht voor geweld. (EPA) Beeld
Pakistanen op de vlucht voor geweld. (EPA)
(AFP) Beeld
(AFP)
Pakistaanse troepen op patrouille tijdens een uitgaansverbod in Bannu, een stadje aan de rand van Waziristan, een gevaarlijk gebied aan de Afghaanse grens. (AP) Beeld
Pakistaanse troepen op patrouille tijdens een uitgaansverbod in Bannu, een stadje aan de rand van Waziristan, een gevaarlijk gebied aan de Afghaanse grens. (AP)
Een Pakistaanse vrachtwagen met zware wapens rijdt door het dorp Tank, in Zuid Waziristan. (AP) Beeld
Een Pakistaanse vrachtwagen met zware wapens rijdt door het dorp Tank, in Zuid Waziristan. (AP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden