Pakistan ontbiedt Amerikaanse ambassadeur

(Novum/AP) - De Pakistaanse regering heeft donderdag de Amerikaanse ambassadeur in Islamabad ontboden en geprotesteerd tegen een aanval op Pakistaans grondgebied waarbij minstens vijftien mensen zijn omgekomen. De senaat en het lagerhuis in Islamabad aanvaardden elk een resolutie waarin de aanval, die onder Amerikaans bevel werd uitgevoerd, wordt veroordeeld.

De gedoodverfde president van Pakistan, Asif Ali Zardari, zegt evenwel in een donderdag gepubliceerde column dat Pakistan de Verenigde Staten blijft steunen in de bestrijding van het internationale terrorisme. Wel veroordeelde een woordvoerder van Zardari de aanval in de tribale regio Zuid-Waziristan, volgens hem de eerste buitenlandse grondaanval tegen een toevluchtsoord van de Taliban in Pakistan.

Een Amerikaanse regeringsbron zei dat Amerikaanse militairen ongeveer een mijl (1,6 kilometer, red.) Pakistan waren binnengedrongen. Het was onduidelijk of de operatie was gericht tegen terreurverdachten of militante leiders.

De Pakistaanse minister van buitenlandse zaken Shah Mahmood Qureshi veroordeelde de aanval en zei dat 'geen enkele belangrijke terrorist of hoogwaardig doelwit' was gedood, maar onschuldige burgers, onder wie vrouwen en kinderen.

Legerwoordvoerder generaal Athar Abbas zei dat bij de operatie minstens één grote Chinook-transporthelikopter was ingezet. De in het toestel vervoerde commando's hadden zich al schietend een weg door verscheidene huizen gebaand en de personen die zich daar bevonden neergemaaid, zei Abbas. Het aantal doden werd gesteld op vijftien, hoewel de regionale gouverneur eerder gewag maakte van twintig doden.

Eerder dit jaar ontstond in Pakistan grote opschudding toen bij Amerikaanse raketbeschietingen op Pakistaans grondgebied minstens twee Al-Qaida-commandanten omkwamen.

Zardari zegt in een donderdag in de Washington Post gepubliceerde column dat de strijd tegen het wereldwijde terrorisme een van de voornaamste taken van Pakistan is. Hij verwijst naar een mislukte aanslag op de premier die woensdag werd gepleegd, maar maakt geen melding van de eerdere aanval in Zuid-Waziristan. "Wij staan naast de VS, Groot-Brittannië, Spanje en andere landen die zijn aangevallen", aldus de kandidaat-president, wiens vrouw Benazir Bhutto in december bij een aanslag omkwam.

De oppositie reageerde feller. Zafar Ali Shah, een parlementslid van de partij van ex-premier Nawaz Sharif, zei dat de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme 'een oorlog tegen Pakistan' is geworden.

Legerwoordvoerder Abbas wees op het gevaar dat de Amerikaanse aanval het verzet in de tribale regio tegen de regering in Islamabad aanwakkert en de Taliban in de kaart speelt. Hoewel er in Pakistan al vaker kritiek is geuit op militaire operaties door de Amerikanen, heeft dat nooit geleid tot een wezenlijke verslechtering van de verstandhouding. Pakistan heeft miljarden euro's van de Amerikanen ontvangen voor de hulp in de strijd tegen terrorisme.

Er vonden in de tribale gebieden twee nieuwe incidenten plaats waarbij in totaal 37 vijandelijke strijders omkwamen. Woensdag middernacht vonden twintig opstandelingen de dood in een hevig vuurgevecht in de regio Dara Adam Khell, ten zuiden van de stad Peshawar, meldde de Grenswacht. Eerder woensdag wisten militairen met luchtsteun in de Swatvallei zeventien rebellen te doden, zei een legerwoordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden