Pakistan neemt wraak op extremisten na bloedige aanslag

Honderden rouwenden verzamelden zich vanochtend bij het door een zware aanslag getroffen soefi-heiligdom in Sehwan, waar ook de eerste begrafenissen van de slachtoffers plaatsvonden. Veel gelovigen protesteerden tegen de Pakistaanse politie die het heiligdom onvoldoende beschermd zou hebben. Beeld EPA
Honderden rouwenden verzamelden zich vanochtend bij het door een zware aanslag getroffen soefi-heiligdom in Sehwan, waar ook de eerste begrafenissen van de slachtoffers plaatsvonden. Veel gelovigen protesteerden tegen de Pakistaanse politie die het heiligdom onvoldoende beschermd zou hebben.Beeld EPA

In Pakistan zijn tientallen leden van radicaal-islamitische groepen gedood tijdens anti-terreuroperaties. De autoriteiten van het land slaan hard terug na de zware zelfmoordaanslag op een islamitisch heiligdom in het zuiden van Pakistan, waarvan het dodental nu is gestegen tot 88.

Pakistaanse veiligheidstroepen zijn afgelopen nacht op verschillende plaatsen in het land vermoedelijke schuilplaatsen van militanten binnengevallen. Daarbij ontstonden vuurgevechten, waarbij in totaal zeker 39 extremisten werden gedood. Er zouden 47 militanten zijn gearresteerd. De operaties vonden onder meer plaats in de zuidelijke havenstad Karachi, in de oostelijke provincie Punjab en in het noordwesten van Pakistan.

Daarmee slaan de Pakistaanse autoriteiten terug na de bloedige aanslag van gisteren in Sehwan in de zuidelijke provincie Sindh, waarbij zeker 88 doden zijn gevallen en bijna 350 gewonden. Onder de doden zijn twintig vrouwen en negen kinderen. Van de gewonden liggen er nog 76 in het ziekenhuis.

Het plein voor het heiligdom van Lal Shahbaz Qalandar in Sehwan was vanochtend vrijwel verlaten. Beeld REUTERS
Het plein voor het heiligdom van Lal Shahbaz Qalandar in Sehwan was vanochtend vrijwel verlaten.Beeld REUTERS

De terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif beloofde dat de schuldigen gepakt zullen worden. De Pakistaanse militaire opperbevelhebber Qamar Javed Bajwa zei in een verklaring dat “elke druppel bloed van de natie gewroken zal worden, en wel onmiddellijk. Geen terughoudendheid meer, voor niemand”, aldus de generaal.

De aanslag van gisteren was gericht tegen de tombe van de 12e eeuwse mysticus Lal Shahbaz Qalandar, een beroemd heiligdom van de soefi-beweging, een stroming binnen de islam. De dader kon ongehinderd naar binnen lopen, waar hij eerst een handgranaat gooide in de menigte gelovigen die daar voor het drukbezochte donderdagavondritueel bijeen was. Vervolgens blies hij zichzelf op.

Eerdere dreiging

Vanochtend verzamelden zich honderden rouwenden bij de getroffen schrijn, waar de eerste begrafenissen van de slachtoffers plaatsvonden. Velen waren woedend en protesteerden tegen de Pakistaanse politie die het heiligdom onvoldoende beschermd zou hebben.

“Er waren al dreigementen geuit tegen de schrijn”, zei de 25-jarige Anwer Ali. “De Taliban hadden gewaarschuwd dat ze hier zouden aanvallen, maar de autoriteiten namen dat niet serieus.”

Het bloed van de slachtoffers op het voorplein van de schrijn wordt verwijderd. Terreurbeweging Islamitische Staat claimde de aanslag. Beeld EPA
Het bloed van de slachtoffers op het voorplein van de schrijn wordt verwijderd. Terreurbeweging Islamitische Staat claimde de aanslag.Beeld EPA

Islamitische Staat stelde via zijn spreekbuis Amaaq dat de groep een aanslag had gepleegd op een ‘sjiitische bijeenkomst’. Het soefi-heiligdom in Sehwan wordt ook veel door sjiieten bezocht. Sjiieten en soefi’s worden door soennieten beschouwd als afvalligen en extremistische soennitische groepen als IS en de Taliban plegen regelmatig aanslagen op hen. Een heiligdom als dat in Sehwan wordt door extremisten beschouwd als afgoderij.

Ook de Afghaanse president Ashraf Ghani veroordeelde de aanval op de schrijn. ‘Soefi’s bidden altijd voor vrede en broederschap onder mensen’, zei hij in een verklaring. ‘De terroristen hebben opnieuw bewezen dat zij geen respect hebben voor de waarden van de islam.’

Dodelijkste in twee jaar

De bloedige aanslag van gisteren was de dodelijkste sinds de terreuraanval op een school van het leger in Peshawar waar 154 doden bij vielen, vooral kinderen van militairen. Deze aanslag werd opgeëist door de van de Taliban afgesplitste groep Jamaat-ul-Ahrar. Het is ook de tweede aanslag in ruim drie maanden op de Pakistaanse soefi-minderheid. Op 12 november vielen zeker 52 doden bij een zelfmoordaanslag op een soefi-heiligdom in de provincie Baluchistan.

Pakistan wees na de aanslag meteen naar buurland Afghanistan, waar de aanslag beraamd zou zijn in de gebieden langs de grens in het oosten waar veel extremisten zich schuilhouden. Islamabad overhandigde Afghanistan een lijst met 76 militante commandanten die zich in Afghanistan zouden bevinden. Pakistaanse militairen voerden ook een artilleriebeschieting uit op een mogelijk terroristennest in de oostelijke provincie Nagarhar.

Maar Pakistan heeft zelf ook al meer dan tien jaar grote problemen met extremistische groepen binnen de grenzen, zoals de radicale Pakistaanse Taliban en allerlei afsplitsingen daarvan. Ook die houden zich op in het wetteloze grensgebied, maar dan aan de Pakistaanse kant. De afgelopen jaren is daar Islamitische Staat bijgekomen, dat probeert zijn invloed ook in Pakistan en Afghanistan uit te breiden.

Golf aanslagen

Dat leidt de afgelopen tijd weer tot een groeiend aantal aanslagen in Pakistan, na enkele relatief rustige jaren. Het bloedbad in Sehwan werd deze week al voorafgegaan door een golf kleinere aanslagen, zoals een bomaanslag in de oostelijke stad Lahore waarbij dertien doden vielen.

‘Een nieuwe dag, een nieuwe bom’, schreef de Pakistaanse krant The Express Tribune vandaag somber in zijn commentaar. ‘De illusie dat Pakistan een veiliger land was geworden is geëxplodeerd.’

Na de aanslag werd zoals gebruikelijk de bewaking van gelovigen opgevoerd. Hier bewaakt een politieman een groep biddende gelovigen in de grote havenstad Karachi, ook een broeinest van extremisten. Beeld AFP
Na de aanslag werd zoals gebruikelijk de bewaking van gelovigen opgevoerd. Hier bewaakt een politieman een groep biddende gelovigen in de grote havenstad Karachi, ook een broeinest van extremisten.Beeld AFP

Pakistan onderneemt al langer militaire operaties tegen extremistische groepen, maar die inzet is vaak tijdelijk en halfslachtig. De huidige golf van aanslagen maakt opnieuw duidelijk dat de terreurgroepen die in tien jaar tijd duizenden onschuldige Pakistaanse burgers hebben gedood, verre van verslagen zijn.

Beter coördineren

“Veiligheidsdiensten moeten hun anti-terreuroperaties herzien”, vindt de Pakistaanse analist Amir Rana. Volgens hem moeten zij hun activiteiten onderling beter coördineren en inlichtingen slimmer inzetten om “de terroristische infrastructuur in de steden te breken”.

Collega Imtiaz Gul meent dat ‘de nieuwe veiligheidsuitdagingen een veel coherentere militair-civiele samenwerking vereisen’. Gul: “Het leger kan wel chirurgische acties uitvoeren om een gebied te veroveren en vast te houden, maar het schoonvegen, de consolidatie en ontwikkeling van zo'n gebied zal er niet komen als de burgers zich niet onderling verbonden voelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden