Pakistan meegezogen in Afghanistan-oorlog

De lokale bevolking in Pakistan bekijkt de schade na een bomaanslag. (AP)

Zonder inzet van Pakistan komt er geen oplossing voor de oorlog in Afghanistan. Pakistans nieuwe president hoopt op een andere aanpak van Obama.

Amerikaanse luchtaanvallen op strijders van Al-Kaida en de taliban in Pakistan schaden Pakistans eigen strijd tegen deze rebellen. Dit zei Pakistans nieuwe president Asif Ali Zardari gisteren in een interview met persbureau AP.

Pakistan staat onder enorme druk van de VS om meer te doen tegen de rebellen in de onherbergzame regio aan de grens met Afghanistan. In deze regio houdt zich naar alle waarschijnlijkheid Osama bin Laden schuil. Door het gebied lopen ook de meeste aanvoerlijnen voor de internationale troepenmacht in Afghanistan, waar Nederland in Navo-verband aan deelneemt. Gisteren nog overvielen rebellen dertien vrachtwagens met voorraden en brandstof bij de Khyber-bergpas.

Zardari is de weduwnaar van de bij een aanslag omgekomen Benazir Bhutto en werd in augustus verkozen tot president. Sindsdien heeft het Amerikaanse leger minstens achttien luchtaanvallen uitgevoerd op Pakistaans grondgebied, tot woede van veel Pakistanen. Ook Zardari wees er gisteren op dat de vaak dodelijke aanvallen de steun onder Pakistanen voor de Amerikaanse aanwezigheid in de regio geen goed doen. Zardari claimt dat Pakistan zelf al keihard deze strijd aangaat, met zo’n 1500 gedode strijders sinds augustus in het Bajur-district alleen al.

De Pakistaanse president hoopt dat Barack Obama – eenmaal in het Witte Huis – de luchtaanvallen zal staken. Maar Zardari erkende dat Obama daarvoor in de campagne weinig hoop heeft gegeven. Obama wil meer troepen naar Afghanistan sturen en wil een harde aanpak, inclusief interventies in Pakistan. Hij volgt daarin de lijn van de Amerikaanse commandant voor het Midden-Oosten en Zuid-Azië, Petraeus.

Deze meldde afgelopen week dat bij de Amerikaanse aanvallen drie hoge Al-Kaidaleiders waren omgekomen, ter onderstreping van het succes. Meestal zwijgt Washington over dit soort militaire acties.

Voor Zardari is de onrust in de grensgebieden niet zijn enige grote probleem. Van zijn voorganger Musharraf erfde hij een bijna lege schatkist en een hoge inflatie. De financiële crisis heeft het land hard getroffen. Waarschijnlijk moet Pakistan in gebreke blijven bij het aflossen van zijn internationale schulden. Het IMF bereidt noodleningen voor.

Lees ook het bijbehorende interview met Taliban-kenner Ahmed Rashid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden