Pakistaanse schoolmeisjes verslaan taliban

Pakistaanse meisjes in Karachi komen bij elkaar om gezamenlijk het vasten te breken. Beeld AFP
Pakistaanse meisjes in Karachi komen bij elkaar om gezamenlijk het vasten te breken.Beeld AFP

Ondanks de campagne van de taliban in Pakistan tegen onderwijs voor meisjes, deden zij het dit jaar beter dan jongens bij de eindexamens van het secundair onderwijs.

Ook de deelname zelf was een succes. In totaal deden 265.000 leerlingen examen, inclusief 115.342 meisjes.

De resultaten zijn bemoedigend voor de autoriteiten in Khyber Pakhtunkhwa (KP) en de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) in het noorden van Pakistan. "We zijn hier erg blij mee, gezien de houding van de taliban ten opzichte van onderwijs aan meisjes", zegt Mian Iftikhar Hussain, de minister van Informatie van KP.

"In de afgelopen vijf jaar zijn ongeveer 700 scholen aangevallen in KP en de FATA. Desondanks scoren meisjes hoog bij de eindexamens. De vijftien beste leerlingen bleken allemaal meisjes", zegt Hussain.

Analfabetisme
In de door militanten geteisterde regio Malakand in KP, zaten er tien meisjes bij de beste twintig leerlingen. Tussen 2007 en 2009 werden 181 scholen in Malakand verwoest, waarvan 118 meisjesscholen.

"Anderhalf jaar lang kon ik niet naar school door de taliban, maar in 2009 werden ze verslagen. Sinds die tijd heb ik hard gestudeerd", zegt Farzana Bibi, die in Swat bij de best scorende leerlingen hoort. "Ik wil graag arts worden en me richten op vrouwen in deze streek."

In KP kan maar 17 procent van de vrouwen lezen en schrijven, in de FATA is dat 43 procent. Het Pakistaanse gemiddelde is 68 procent.

"Mensen die het zich konden veroorloven, zijn naar Peshawar en andere veilige plaatsen verhuisd. Daar is beter onderwijs voor meisjes", zegt examinator Islamuddin Khan.

Averechts effect
Volgens Mubarak Shah, een pedagoog die werkt bij de Universiteit van Peshawar, heeft het verbod van de taliban op onderwijs voor meisjes averechts gewerkt. "De meeste meisjes hebben nu het idee dat onderwijs iets heel kostbaars is waar de taliban hen vanaf wil houden. Daardoor zijn ze extra gemotiveerd om hun school af te maken."

De volgende stap is het vinden van een lucratieve carrière, zegt hij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden