Pakistaanse minister geeft toe aan radicale islamisten en stapt op

Khadim Hussain Rizvi, leider van de Pakistaanse partij Tehree-e-Laibak. Beeld AP
Khadim Hussain Rizvi, leider van de Pakistaanse partij Tehree-e-Laibak.Beeld AP

De radicale islamisten die al dagen actie voeren bij de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, hebben hun actie beëindigd. Zij wilden dat de minister van justitie, Zahid Hamid, zou vertrekken vanwege godslastering. Inmiddels heeft hij bekend gemaakt op te stappen.

Radicale islamisten, die behoren tot de partij Tehree-e-Laibak, hebben twee weken lang een belangrijke toegangsweg tot de hoofdstad geblokkeerd. Zij waren boos omdat de minister van justitie een eed die politici moeten afleggen heeft gewijzigd. Volgens de demonstranten is die verandering godslasterlijk, omdat de profeet Mohammed in de nieuwe versie niet meer wordt genoemd.

De minister in kwestie, Zahid Hamid, heeft zich eerder verontschuldigd en de verandering ongedaan gemaakt, maar dat was niet genoeg. De islamisten eisten dat hij alsnog af zou treden, wat nu is gebeurd. Volgens andere leden van de regering is Tehree-e-Laibak uit op de val van de regering, die al verzwakt is sinds premier Nawaz Sharif in juli moest aftreden vanwege een beschuldiging van corruptie.

Laibak is een nieuwe ultrareligieuze partij, geleid door Khadim Hussain Rizvi. De partij haalde in twee tussentijdse verkiezingen rond de 7 procent van de stemmen.

Rellen

Afgelopen weekend raakten de bezetters slaags met duizenden agenten van de politie en paramilitaire eenheden. Zeker zes mensen zouden het niet overleefd hebben, en er zijn circa tweehonderd gewonden gemeld, onder wie veel agenten. De demonstranten staken auto’s en een wachtpost van de politie in brand.

Ongeveer drieduizend demonstranten waren zondag actief in Islamabad. “Als God het wil, behalen we de overwinning”, zei de religieuze leider Mohammad Shahid Chishti zondag tegen persbureau AP. Ook in andere Pakistaanse steden, zoals Karachi en Lahore, kwamen de islamisten in actie. Volgens Mohammad Ali, commandant van de politie in Islamabad, heeft hij alleen orders gekregen om de bezetting enigszins binnen de perken te houden.

Opstelling van het leger

De regering heeft het leger zaterdag gevraagd op te treden tegen de demonstranten en de orde te herstellen. Maar de enige reactie daarop is tot nu toe een tweet van de woordvoerder van de legerleiding. Daarin roept hij beide zijden in het conflict op geweld te vermijden.

Een militaire leider verklaarde bovendien nog te wachten op directe orders. “We hebben nog geen bevel om in actie te komen”, zei kolonel Bilal van de elitetroepen die in Islamabad klaarstaan.

Die opstelling van de militairen heeft weer voor veel onrust gezorgd in Pakistan, vooral in seculiere media. Daar is de kritiek dat de militairen met hun oproep tot het vermijden van geweld de demonstranten en de regering als twee gelijke partijen behandelt. En als het leger in dit conflict geen partij kiest, verliest de regering haar geloofwaardigheid.

Pakistan heeft een lange geschiedenis van militaire inmenging in de politiek. Beschuldigingen van corruptie zijn vaak gebruikt om politici opzij te schuiven. Velen vrezen nu dat de militairen opnieuw met geweld willen ingrijpen in het bestuur van het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden