Pakistaanse meisjes en hun moeder vermoord om regendans

Noor Basra en haar zus Noor Sheza dansen in de regen. Beeld YouTube
Noor Basra en haar zus Noor Sheza dansen in de regen.Beeld YouTube

De zussen Noor Basra (15) en Noor Sheza (16) hielden van dansen, en staken dat niet onder stoelen of banken. Terwijl het hard regende filmden zij zichzelf al swingend in de voortuin van hun huis in het plaatsje Chilas in Noord-Pakistan. Tot ergernis van hun familie plaatsten de meisjes hun activiteiten op YouTube, een daad die zij met hun leven moesten bekopen.

redactie internet

Volgens verschillende berichten zijn de meisjes gisteren doodgeschoten samen met hun moeder. De vermoedelijke dader, genaamd Khutore, is de stiefbroer van de twee meisjes. Hij werd mogelijk vergezeld door nog een aantal andere familieleden. De moorden waren bedoeld om 'de familie-eer te herstellen', aldus diverse media.

Kennissen van de man hadden hem op de hoogte gebracht van het YouTubefilmpje waarop zijn dansende stiefzusters te zien waren. De beelden waren een half jaar eerder opgenomen en circuleren sindsdien op het internet.

Khutore is nog altijd voortvluchtig. Volgens lokale media zou de man zijn getipt door bevriende politieagenten. Zij zouden ook het onderzoek naar de moord leiden. Een aantal van zijn handlangers is inmiddels wel opgepakt.

Eerwraak komt veel voor in Pakistan. Alleen al in 2011 zouden minstens 943 meisjes en vrouwen zouden vermoord wegens het aantasten van de familie-eer.

In november werd een 15-jarig meisje door haar ouders vermoord omdat zij had 'omgekeken naar een jongen'.

De vader van het vermoorde meisje vertelde de BBC dat zij zoutzuur in haar gezicht hadden gegooid omdat haar "daad" de reputatie van de familie had geschaad. "Er was een jongen op een motor. Ze (Anusha, red.) draaide zich om en keek tot twee maal toe naar de jongen. Ik droeg haar op om dat niet meer te doen, het is verkeerd."

De moeder van het slachtoffer vervolgt: "Ze zei dat ze het niet met opzet deed en dat ze niet opnieuw zou kijken. Maar toen had ik al besloten om het zuur naar haar te gooien. Het was haar lot om op deze wijze te sterven."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden