Pakistaanse inlichtingendienst: wij brachten VS op spoor Bin Laden

Het onderkomen van Bin Laden in Abbottabad Beeld reuters
Het onderkomen van Bin Laden in AbbottabadBeeld reuters

Pakistan heeft de Verenigde Staten wel degelijk informatie verschaft over Osama bin Laden. Een topman van de Pakistaanse inlichtingendienst ISE heeft dit tegen The Washington Post gezegd. De ISI zou de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zelfs op het spoor van Bin Laden hebben gebracht, waardoor hij kon worden gevonden.

De ISI zou aan de CIA een telefoonnummer hebben gegeven dat leidde naar Aboe Ahmed al-Koewaiti, de boodschapper van Bin Laden die bij de operatie tegen de al-Qaidaleider om het leven werd gebracht. Alle informatie over al-Qaida, waar ook ter wereld, werd dankzij onze hulp verkregen', beweert een andere agent van de Pakistaanse inlichtingendienst in de krant.

Dubbelspel
De ISI geldt officieel als een partner van de VS in de strijd tegen terrorisme, maar wordt er regelmatig van verdacht dubbelspel te spelen. Dat heeft ertoe geleid dat Washington Islamabad vorig jaar niet inlichtte over de operatie tegen Bin Laden, die werd uitgevoerd op Pakistaans grondgebied.

Na de aanslagen op 11 september 2001 door al-Qaida in de Verenigde Staten duurde het ruim 10 jaar voor de terroristenleider in Pakistan werd gevonden. Bin Laden werd in mei 2011 door Amerikaanse Navy Seals doodgeschoten in zijn schuilplaats in de Pakistaanse plaats Abbottabad.

De toedracht van zijn dood is omstreden, critici vragen zich af of het vanaf het begin af aan al om een moordmissie ging. Ook vragen velen zich af wat er precies met het lijk van de beruchte terroristenleider is gebeurd. De in maart door Wikileaks gepubliceerde 'The Global Intelligence Files' spreken de versie van het Pentagon tegen dat de terroristenleider na de operatie uit een marinehelikopter in zee was gegooid. De zogenoemde Stratfor-mails van de CIA zouden beschrijven hoe het lichaam van Bin Laden aan boord van een CIA-vliegtuig naar een onderzoekscentrum in de Amerikaanse plaats Bethesda werd gevlogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden