Pakistaanse ambassadeur VS aangeklaagd voor godslastering

Sherry Rehman Beeld AFP
Sherry RehmanBeeld AFP

Geen enkele Pakistaan is immuun voor de blasfemiewetten van zijn land. Dat signaal lijkt de Pakistaanse politie te willen afgeven nu het na drie jaar aarzelen een onderzoek is begonnen naar de Pakistaanse ambassadeur in Washington.

Robin de Wever

Sherry Rehman zou in een televisieprogramma de profeet Mohammed beledigd hebben, al is onduidelijk wat ze precies verkeerd heeft gezegd. Ze staat bekend als een fel tegenstander van de blasfemiewetten, die regelmatig worden gebruikt om politieke en religieuze tegenstanders de mond te snoeren. Door zich tijdens een televisiedebat kritisch uit te laten heeft ze de wetten overtreden, meent een Pakistaanse zakenman.

Zijn pogingen om Rehman aan te klagen lijken nu, na drie jaar, effect te sorteren. Politie-officieren melden aan CBS News dat ze een onderzoek hebben gestart. De zakenman voerde de afgelopen jaren een felle juridische strijd en diende onlangs een klacht in tegen de politie - die zou zijn aanklacht niet in behandeling willen nemen. Rehman heeft zaterdag bij het Hooggerechtshof een beroep ingediend, om het politie-onderzoek in de kiem te smoren.

Doodstraf is vooral een theoretisch risico
In theorie hangen Rehman grote gevaren boven het hoofd: godslastering wordt beschouwd als een ernstig vergrijp en kan leiden tot de doodstraf. De kans dat Rehman de dans ontspringt lijkt echter groot. Ze verblijft niet op Pakistaans grondgebied. De Pakistaanse autoriteiten zullen bovendien wel twee keer nadenken voordat ze een van hun belangrijkste diplomaten laten berechten.

Voor president Asif Ali Zardari is de kwestie vooral lastig. Nu de discussie over de wetten weer oplaait, vragen velen zich opnieuw af waarom ze niet worden geschrapt. Zardari zit klem tussen voor- en tegenstanders.

Wanneer hij de wetten afschaft, wekt hij de woede van de brede groep moslims die fel voorstander zijn. Laat hij de wetten ongemoeid, dan mag hij rekenen op nog meer kritiek. Die kan hij in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in mei missen als kiespijn.

Zo'n 1200 blasfemie-aanklachten ingediend
Sinds de invoering van de wetten in 1986 zouden Pakistanen zo'n 1200 blasfemie-aanklachten hebben ingediend. De liberale Rehman werkte eerder als journalist voor The Washington Post en voerde in 2010 politieke campagne tegen de terdoodveroordeling van een christelijke moeder die zich schuldig zou hebben gemaakt aan godslastering.

Dat politici de dans niet altijd ontpsringen, bleek in januari 2011 toen de lijdwacht van de liberale politicius Salman Taseer werd doodgeschoten door zijn lijfwacht.

De zaak rond het christelijke tienermeisje Rimsha liep vorig jaar met een sisser af. Zij zou een exemplaar van de Koran hebben verbrand, maar werd vrijgesproken toen bleek dat een dorpsgenoot en een islamitische geestelijke een complotje tegen haar hadden gesmeed.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden