Pakistaan snijdt slechte echtgenote nog steeds de neus af

ISLAMABAD - Bloedkorsten zitten vastgekoekt aan de sjaal van de Pakistaanse vrouw, vuil verbandgaas bedekt het midden van haar gelaat. Nusrat Parveen vertelt trillend hoe haar echtgenoot haar neus afsneed.

KATHY GANNON

Woedend omdat zij bij zijn moeder had geklaagd over zijn humeur had hij haar ruggelings op bed gegooid. Hij bond haar benen vast aan het bed en haar handen achter haar rug. Vervolgens was hij even weggegaan, om terug te keren met een schaar, een mes en een slijpsteen. “Toen ik die dingen in zijn handen zag begon ik te gillen.”

Hij zat op de grond naast haar en sleep de schaar en het mes. Langzaam kwam hij overeind. “Ik wist niet wat hij van plan was. Ik gilde en gilde.” Met de schaar knipte hij haar haar af. Toen ging hij op haar borst zitten en sneed met een haal haar neus af.

Het afsnijden van de neus geldt in de Pakistaanse traditie als de grootst mogelijke vernedering, een teken aan iedereen dat een vrouw door haar man wordt veracht en verstoten. De gewonde Parveen ging tevergeefs naar de politie. Omdat haar man vertelde dat zij een slechte vrouw is werd haar klacht niet in behandeling genomen.

In de door mannen overheerste Pakistaanse samenleving, waar conservatieve tradities de boventoon voeren, wordt huiselijk geweld tegen vrouwen getolereerd. Sjanawaz Bokhari heeft in haar eentje de 'Vooruitstrevende Vrouwenvereniging' opgezet om te proberen de situatie te veranderen en vrouwen te helpen die door hun man of schoonfamilie worden mishandeld. Bokhari ijvert zich voor wettelijke maatregelen om vrouwen te beschermen. Zij klopt aan bij ministeries, buitenlandse hulporganisaties en ambassades om financiële steun los te krijgen voor de slachtoffers. Bijvoorbeeld voor de ziekenhuisrekening van Parveen. Plastische chirurgie om haar neus te reconstrueren zit er helemaal niet in.

Maar er is meer nodig dan alleen wettelijke bescherming. De regering zou moeten helpen bij het opzetten van opvanghuizen en juridische en financiële bijstand. En de daders moeten worden gestraft, iets dat zelden gebeurt. “Wij willen niet dat de regering alleen maar een Nusrat Parveen helpt. Wij willen dat er iets wordt gedaan voor alle vrouwen”, zegt Bokhari.

Elk jaar sterven honderden Pakistaanse vrouwen nadat ze in brand zijn gestoken. Zulke gevallen worden steevast te boek gesteld als ongelukken, zoals 'vlam in de pan'. Maar het gaat meestal om moord door verwanten. Astar Aoesaf Ali, mensenrechtenadviseur van de premier, is onlangs een onderzoek begonnen naar de zogenaamde 'fornuis-sterfgevallen'. “Ik ben tot de conclusie gekomen dat de meeste slachtoffers het leven laten met de actieve steun van de echtgenoot en dikwijls haar schoonmoeder”, vertelt Ali. Harde cijfers ontbreken, maar volgens Bokhari stierven in Gujar Khan, het stadje in Punjab waar Parveen woont, dit jaar al 57 vrouwen door zware brandwonden.

Mensenrechtenadviseur Ali zegt strengere wetgeving te willen en ruimere bevoegdheden voor de politie om verdachte gevallen te onderzoeken. Farkanda Ikbal, een vrouwelijke plaatsvervangend hoofdcommissaris van politie, meent dat politiemensen ook hun onderzoekstechnieken moeten verbeteren. “De politie maalt niet om bewijsstukken, die verdwijnen altijd slim”, zegt zij. Volgens de Pakistaanse mensenrechtencommissie is er nog nooit iemand in verband met een 'fornuis-brand' veroordeeld. In het ziekenhuisbed naast Parveen ligt de 25-jarige Tasneen Bibi. De linkerkant van haar gezicht is rood en verwrongen, een oog zit dicht en op haar wang zit een ontstoken wond. Terwijl zij sliep, heeft haar schoonfamilie zoutzuur over haar gezicht gegoten. Ze heeft inmiddels verschillende operaties ondergaan.

“Ik weet niet wat ik heb misdaan. Mijn man schreeuwde altijd tegen mij”, zegt Bibi. Als ze uit het ziekenhuis mag, zal ze waarschijnlijk terugkeren naar huis. Ze kan nergens anders heen en wil haar twee kleine kinderen die bij haar man gebleven zijn niet kwijt. “Ik zal naar huis gaan. . . welke keus heb ik?” (AP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden