Pak zware jongens op hun zwakke plek
Burgemeesters komen met offensief tegen georganiseerde misdaad
Het is criminelen te doen om geld, pak dat af en je maakt ze vleugellam. Vervolgens steek je dat afgepakte geld in regionale fondsen om de strijd tegen de georganiseerde misdaad flink op te voeren. Voor dit 'eenvoudige idee' heeft de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus nu de steun verworven van de baas van het OM, Herman Bolhaar, en elf collega's. Onder hen zijn de burgemeesters van de vier grote steden.
Ze maken hun initiatief publiek op een moment dat het kabinet in de plannen voor Prinsjesdag slechts 3 miljoen euro lijkt over te hebben voor zo'n offensief in de drie zuidelijke provincies. Dat is volgens hen veel te weinig. "Een deukje in een pakje boter", sneert een burgemeester bij Omroep Brabant. Om lokale en regionale 'afpakteams' in het hele land in te richten met bijzondere speurders zoals financiële rechercheurs, is 50 miljoen euro nodig, denken de ondertekenaars van het initiatief.
De investering verwachten ze snel terug te verdienen want in het criminele circuit wordt naar schatting ruim 9 miljard euro per jaar opgehaald. "Van dat vermogen pakken we nu slechts 1 procent af."
Noordanus heeft al sinds 2013 de strijd opgevoerd tegen de zware jongens in Tilburg die met wietproductie, mensenhandel en witwassen een vermogen verdienen. Alleen al in de hennepindustrie in zijn stad gaat er meer geld om dan in de gemeentebegroting, beklaagde hij zich eerder in de media.
De taskforce tegen georganiseerde criminaliteit levert volgens hem het bewijs dat een hardere aanpak zichzelf terugverdient. De afgelopen twee jaar maakte deze eenheid, waarin politie, OM, gemeenten en fiscus samenwerken, de Brabantse zware jongens al tientallen miljoenen armer.
Meer tempo en samenwerking is nodig om de criminelen echt een slag toe te brengen volgens de burgemeesters en het OM. De aanpak is nu te versnipperd. Ze wijzen ook op de 'verontrustende' ontwikkeling dat de onderwereld steeds meer bovengronds opereert en niet schroomt om drugslabs in woonwijken te vestigen, op klaarlichte dag liquidaties uit te voeren en drugsafval te dumpen in natuurgebieden.
De burgemeesters worden vaker dan voorheen zelf bedreigd op een moment dat ze willen ingrijpen, zoals Bernt Schneiders in Haarlem ondervond, die het initiatief onderschrijft. In juni werd zijn auto in brand gestoken. Sindsdien wordt hij beveiligd.
In navolging van Brabant is ook de provincie Gelderland een project aan het opzetten tegen de georganiseerde misdaad. Commissaris van de koning Clemens Cornielje wil zo de verwerving tussen onder- en bovenwereld tegengaan, maakte hij in Trouw bekend.
undefined