Pak eens koolzaadolie voor het pilafpotje

Koolzaad, mits onbespoten, is goed voor mens en bij.Beeld thinkstock

Koolzaadolie is mild, lekker, gezond en de teelt van koolzaad kan de bijenstand goeddoen. Een mooi ingrediënt voor een pilafpotje.

We hebben onze eigen koolzaadolie, van Hollands Goud of Brassica olie, die wordt gewonnen uit de zaden van de koolzaadplant in Oost-Nederland. Uit de geschilde kernen van de koolzaden ontstaat na persing een natuurzuivere olie met een nootachtige smaak. Koolzaadolie is naast mild en lekker ook rijk aan vitamine A en E. Bovendien onderscheidt deze olie zich door de grote hoeveelheid omega 3 (alfalinoleenzuur) en omega 6. Dit is een essentieel vetzuur, nodig voor een goede gezondheid en daarnaast zou het de kans op chronische ziekten verlagen.

Koolzaadolie is een duurzaam en verantwoord product, niet alleen omdat het koolzaad uit Nederland komt. De teelt van koolzaad levert ook nog eens een belangrijke bijdrage aan het op peil houden van de sterk teruglopende bijenstand in Nederland, mits de koolzaad onbespoten is.

Verwar koolzaadolie niet met raapzaadolie. Al zijn de verschillen tussen de planten klein, de namen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is. De voedingswaarde is wel praktisch gelijk.

Ingrediënten voor vier personen:

250 gram zilvervliesrijst
2 eetlepels (koolzaad- eventueel zonnebloem)olie
30 gram boter 2 uien
1 kleine struik bleekselderij
5 dl groentebouillon
100 gram rozijnen
150 gram (kastanje) champignons
1 theelepel gistextract (Marmite)
150 gram cashewnoten
2-3 takjes bladpeterselie

Recept

Verhit de olie en boter in een ruime braadpan en bak de rijst aan alle kanten tot de korrels met vet zijn omringd. Pel de uien en hak ze fijn. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in smalle boogjes. Bak de ui en bleekselderij mee met de rijst en voeg de groentebouillon en het gistextract toe. Kijk of de rijst en groenten een vingerkootje onder het vocht staan, voeg anders wat bouillon of water toe.

Roer goed en breng alles aan de kook. Voeg de rozijnen en de in vieren gesneden champignons toe. Schep om, dek de pan af en laat de rijst op een heel laag vuur gaar en droog worden in circa 20-25 minuten. Schep tussentijds eenmaal om, let erop dat de rijst niet aanbrandt. Hak de cashewnoten en bladpeterselie grof en roer deze vlak voor het serveren door de pilafrijst. 

Tip: serveer er voor extra voedingswaarde geraspte kaas bij en eventueel een groene salade met vinaigrette op basis van koolzaadolie.

Lees hier meer recepten van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden