'Pak de hasjhandel' Creatieve fiscus heeft wèl mogelijkheden

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - In de belastingwereld zitten ze er ook wel een beetje mee: een handelaar in verboden spul (hasj) die zijn pistool èn pitbull mag opvoeren als aftrekpost. “Maar ja, de fiscus stelt geen fatsoensnormen. En als hasjhandelaren en prostituées worden belast, dan is het toch logisch - hoe onaangenaam ook - dat gemaakte kosten aftrekbaar zijn?”

Woordvoerder B. P. Dik van het Internationaal belasting documentatiebureau (IBDB) in Amsterdam “staat er niet zo van te kijken” dat de fiscus de aanschaf van een revolver met munitie en het onderhoud van pitbulls beschouwt als een legitieme aftrekpost voor een handelaar in softdrugs. Dat is nu eenmaal inherent aan het “amorele” belastingsysteem dat Nederland hanteert. Een juwelier, die uit veiligheidsoverwegingen hetzelfde doet, mag zijn aankoop immers ook aftrekken.

Vanavond laat Vara's Impact een fiscaal adviseur van hasjhandelaren aan het woord, die zou aantonen dat de belastingdienst de aangifte van een van zijn cliënten honoreert.

De uitzending heeft op voorhand voor beroering gezorgd. Een meerderheid in de Kamer (CDA, VVD, PvdA en D66) keert zich tegen de opstelling van de fiscus in deze en het CDA heeft Kamervragen gesteld. Het 'rechtsgevoel van de burger wordt hiermee aangetast' menen met name het CDA en D66.

Tja, reageert woordvoerder J. Booij van de Federatie van belastingadviseurs (FB), dat is een heel begrijpelijk gevoel, maar ook een beetje hypocriet. Want diezelfde hasjhandelaren en dat geldt ook voor prostituées, worden net als ieder ander wèl gewoon belast. “Sterker nog, ze worden vaak extra hard aangepakt door de fiscus”, weet Booij: “Hasjhandel wordt nu eenmaal gedoogd. En als je de winst gaat belasten, dan kan de fiscus zich niet plotseling ideëel opstellen, als het gaat om aftrekposten. Steekpenningen zijn toch ook aftrekbaar?”

Toch zit het ze ook bij de belasting niet lekker, dat drughandelaren aangeschafte wapens en waakhonden mogen aftrekken van de winst. Maar volgens woordvoerder Dik van het IBDB kan de belastinginspecteur hoogstens “enige verfijning aanbrengen”.

“Neem het verschil tussen een eerzame winkelier die zich een honkbalknuppel of pistool aanschaft en een hasjhandelaar die zich omringt door onderwereldfiguren, anderen financieel een loer draait en bang is voor zijn eigen hachje. De fiscus kan zeggen: meneer trekt zijn pistool af, maar wij menen dat het hierbij gaat om bescherming van de persoon en niet van de ondernemer. Dan is het geen bedrijfsmatige uitgave en dus ook geen aftrekpost.”

Het PvdA-Kamerlid Van der Ploeg liet zich gisteren in soortgelijke bewoordingen uit. Hij wees erop dat elk bedrijf verwervingskosten mag aftrekken.

Van der Ploeg: “Dat principe is bijvoorbeeld van toepassing op de gordijntjes van een koffieshop. Maar noch een pitbull noch een revolver zijn strikt noodzakelijk voor de bedrijfsvoering en dus ook niet aftrekbaar.”

De belastingadviseurs zelf hanteren liever het 'piep- en knijpsysteem'. Dat richt zich op de vaak chaotische boekhouding van handelaren in softdrugs.

Woordvoerder Booij: “Als de boekhouding wordt verworpen, kan de fiscus zelf de gemaakte winst inschatten. Een redelijk bedrag, niet te laag natuurlijk. De hasjhandelaar kan daar nooit tegenin gaan, want dan moet hij zijn complete boekhouding overhandigen. Dáár ligt de kracht van de fiscus.” Staatssecretaris Vermeend van financiën heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar deze “vreemde zaak”, liet zijn woordvoerster gisteren weten. Ook zij wijst op het “amorele” belastingssysteem in Nederland. Ondernemers die handelen “in groene plantjes” worden niet op gecontroleerd op illegale praktijken. Bij wijze van steekproef gebeurt dat wel en als de fiscus illegale handel vermoedt, wordt de justitie getipt, aldus de woordvoerster.

Dan ook komt de zogheten 'Pluk-ze-wetgeving' in beeld: alles wat een crimineel met zijn praktijk heeft verdiend, kan hem in principe worden ontnomen. Hasjhandelaren houden zich bezig met drughandel en dat is verboden. Voor hen zou geen enkele aftrekpost mogen gelden, luidt de kern van deze maatregel.

De Pluk-ze-wetgeving is ingevoerd door (nu ex-)minister Hirsch Ballin van justitie. Het CDA wil wil nu van Vermeend weten, of die wetgeving voldoende doorwerkt in de fiscale praktijk. Een van de drie vragenstellers is Hirsch Ballin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden