Commentaar

Pak de Deliveroo’s van deze wereld snel en hard aan

Maaltijdbezorger Sytze Ferwerda klaagt zijn werkgever Deliveroo aan. Deliveroo wil vanaf 1 februari alleen nog met zelfstandige bezorgers werken, niet meer met vaste contracten. Ferwerda wil echter gewoon in loondienst blijven.Beeld ANP

Het is een nieuwe arbeidsmarkt en het zijn nieuwe bedrijven die daar behendig op inspelen. Bedrijven als Deliveroo, maar ook in een heel andere sector Airbnb, weten een mooi ideologisch sausje te gieten over hun activiteiten.

De werkelijkheid is echter minder florissant. Het aantal bedrijven dat uit nieuwe ontwikkelingen een verdienmodel weet te maken, doet dat helaas nogal vaak ten koste van anderen. Van werknemers, van buurten of zelfs van hele steden.

Sytze Ferwerda, ooit werknemer bij Deliveroo (een bezorgdienst die zijn bezorgers per fiets bijvoorbeeld bestelde maaltijden laat bezorgen), spande deze week een rechtszaak aan tegen zijn voormalige werkgever. Ferwerda, en met hem vanaf 1 februari alle ongeveer 2000 bezorgers, zijn niet langer in dienst maar moeten als kleine zelfstandige opdrachten van Deliveroo in de wacht zien te slepen.

De volledige vrijheid van de zelfstandige, die opdrachten van Deliveroo aanvaardt, is essentieel, stelde directeur Padberg een aantal weken geleden in de Kamer. Dat is het mooie sausje. De Kamerleden, van VVD tot SP, konden niet anders dan concluderen dat het vooral om de vrijheid van de werkgever ging. Alle risico’s zijn in deze constructie definitief overgeheveld van werkgever naar werknemer. Harder werken (hetgeen bij Deliveroo neerkomt op harder fietsen) levert meer omzet en dus inkomen op voor de kleine zelfstandige. Dat dit het risico op ongelukken vergroot, vertelde de profeet van de vrijheid er niet bij. Gezondheids- en andere risico’s liggen immers niet bij meer hem.

Schijnconstructie

Dat het hier om een schijnconstructie gaat, uitsluitend ten voordele van Deliveroo en bepaald niet om zeer gewenste ontwikkelingen in de economie rond meer vrijheid en absolute flexibiliteit, is duidelijk. Hier is maar één winnaar: Deliveroo.

De Kamer ziet dergelijke ontwikkelingen op de arbeidsmarkt met lede ogen aan en er gebeurt nog steeds niets in wet- en regelgeving. Ferwerda moet zijn gelijk maar bij de rechter zien te halen. Al een aantal jaar is er in de politiek een patstelling over de aanpak van schijnzelfstandigheid. Aan het Binnenhof heersen grote verschillen van mening over hoe om te gaan met het groeiend aantal zelfstandigen zonder personeel.

Maar rond Deliveroo is veel meer eensgezindheid. Minister van sociale zaken Wouter Koolmees kreeg vanuit de Kamer het verzoek na te gaan of hij een bedrijf als Deliveroo aan kan pakken en hen kan manen bezorgers weer in dienst te nemen. De minister kan niet snel genoeg met die aankondiging komen en moet vooral niet wachten op een uitspraak van de rechter.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier ons interview met Sytze Ferwerda terug: "Het is super-onrechtvaardig wat Deliveroo doet."

Lees hier meer commentaren.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden