'Pak alcoholellende breed aan'

Moeten comadrinkers zelf opdraaien voor de kosten van hun wangedrag of moeten de alcoholregels strenger? Lezers pleiten voor allebei. Jongeren veranderen hun gedrag niet vanzelf.

Sponsor de ambulance
Burgemeester Van der Laan van Amsterdam wijst, aldus Wilma Kieskamp, op de 500 keer dat een ambulance op Koninginnedag moet uitrijden. Hij vindt dat de gebruiker net als bij een taxi daarvoor moet betalen. Ik geloof niet dat deze maatregel zal bijdragen aan het bewustzijn. Misschien moeten de grote alcohol-pushers, zoals Heineken en Grolsch, die transporten sponsoren. Uiteraard zonder naam van de pushers, maar wel met een mooie reclametekst over comazuipen.

Ilse van der Deen Arnhem

Simpele oplossingen
Waar mogelijk hebben simpele oplossingen de voorkeur. Zoals zo vaak is het geen kwestie van óf maar èn. Alcohol is schadelijk voor jonge hersenen. De leeftijdsgrens omhoog (minimaal 18 jaar) is dan een preventieve maatregel die niet alleen minder lastpakken oplevert maar op de langere termijn ook de kosten van gezondheidszorg kan terugbrengen. De kroegen eerder dicht zou wellicht ook een bijdrage kunnen leveren. En als het niet mogelijk is de ziekenhuisbehandeling in rekening te brengen dan toch minimaal wel de kosten van de ambulanceritjes naar het ziekenhuis.

B. Brethouwer Laag-Keppel

Gemiste kans
'Eigen schuld, dikke bult' om onverantwoordelijk gedrag aan te pakken? Klinkt aantrekkelijk maar wie bepaalt of het effect de schuld van de persoon zelf of van iemand anders is dan wel dom toeval? Nee, de enige weg is gezamenlijk besluiten er iets aan te doen. En als dat het individu niet lukt, ligt het op de weg van de overheid. Dat is geen nieuws, denk aan veiligheidsriemen, autozitjes voor kinderen, helmen voor bouwvakkers en ja, wetgeving om tabak en alcoholgebruik te beperken. Jammer dat de politiek onlangs de kans heeft laten liggen om de leeftijd voor alcoholgebruik van 16 naar 18 op te trekken, de sluitingstijden te vervroegen en de verkoop te beperken. Als premier Rutte een stap vooruit wil zetten regelt hij een forse accijnsverhoging, dat levert ook nog heel veel geld op.

Corrie Hermann Castricum

De risicogroep betaalt
De gevolgen van alcoholmisbruik kunnen betaald worden uit een extra accijns op alcohol, volgens het principe 'de risicogroep betaalt'. Is er meer geld nodig, dan kan de accijns verder worden verhoogd. Hetzelfde kan worden toegepast op tabak, ongezond voedsel, drugs, ongezonde risicovolle sporten als skiën, voetballen, auto's die harder kunnen dan 120, enzovoort.

Familie Bakker Klazienaveen

Amerikaanse toestanden
Ziekenhuisdirecteur Herre Kingma kan zijn lijstje uitbreiden met de rokers die longkanker krijgen, of prins Friso die buiten de piste gaat skiën en ernstig letsel oploopt, de motorrijder die te hard door de bocht gaat en verongelukt, de amateurvoetballer die het duel te fanatiek ingaat en zijn been breekt, etcetera. Ik hoop alleen dat de maatschappij geen Amerikaanse vormen aanneemt en het solidariteitsprincipe volledig gaat verkwanselen. Natuurlijk moeten jongeren en ouders hun kop uit het zand halen en ervoor zorgen dat er minder gedronken wordt. Maar het is ook een taak van de overheid om jongeren te beschermen tegen overmatig alcoholgebruik. Dat kan met campagnes, een hogere leeftijdsgrens en daadwerkelijk toezicht op de verkoop van alcohol in winkels en kroegen.

Hans Heijkant Waspik

Hysterische spotjes
Laat de politiek eerst maar de hysterisch gezellige alcoholreclamespotjes op de nationale televisie verbieden...

Jan Atze Nicolai Leeuwarden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden