’Paintball is meer dan soldaatje spelen in ’t bos’

Paintball is inmiddels meer dan ’gezellig een middag met verf schieten’. Het spel groeit uit tot serieuze teamsport.

„De kick is voor mij het jagen en gejaagd worden. Het samenwerken met andere mensen om je doel te bereiken, de adrenaline die door je lichaam giert wanneer je in het veld bent, en in gevecht raakt met een tegenstander”, zegt Jorrit Haarsma, een 31-jarige paintballer uit Dokkum.

Paintball is een uit Amerika overgewaaid spel waarbij twee teams – in een bos, of op een veld – met verfbolletjes op elkaar schieten. Elk team heeft zijn eigen kleur. Wie het andere team het meest weet te raken, wint het spel.

Tot voor kort was paintball in Nederland vooral populair als bedrijfsuitje of als activiteit op een vrijgezellenfeest. Bedrijven leveren daarbij speciale uitrusting en regelen een terrein om het spel te spelen. Om winnen gaat het bij dergelijk uitjes vaak niet. Het lijkt vooral een middagje wild ravotten in het bos: volwassen mannen die soldaatje spelen.

Maar inmiddels lijkt paintball ook uit te groeien tot een serieuze sport. Op verschillende fora op internet ontmoeten duizenden paintballers elkaar. Daar maken zij afspraken voor wedstrijden en toernooien, op speciale velden, compleet met scheidsrechters. „Het is zeker geen soldaatje spelen”, zegt Wido den Hollander (20) uit Amsterdam. „Het is een strategisch spel, waarbij je als team goed over je tactiek moet nadenken”.

Den Hollander speelt met zijn Team F.U.B.A.R. toernooien in heel Europa. Ook vond hij een sponsor die voor zijn team het materiaal verzorgt. De meeste andere spelers kopen hun masker, kleding en marker – een met gas geladen geweer waarmee de verfbolletjes worden afgeschoten – in een speciaalzaak.

Dat geweer is overigens niet zonder gevaren. De verfbal komt met grote snelheid uit het de marker: bij professionele uitvoeringen zelfs met 15 ballen per seconde. Van dichtbij geraakt worden, is dan ook zeer pijnlijk en kan zelfs gevaarlijk zijn wanneer vitale lichaamsdelen worden geraakt.

Toch is het niet verboden om een dergelijk schietpistool in het bezit hebben. Volgens de wapenwet valt het geweer in dezelfde categorie als een honkbalknuppel.

„Je mag een paintballgeweer hebben, en je mag het vervoeren. Maar als je er mensen mee bedreigt, beschouwt de wet het als een wapen, waarop het in beslag genomen kan worden”, zegt Ivo Hommes, voorlichter van justitie. De wet schrijft niet voor waar precies gepaintballd mag worden. Hommes: „Dat is aan lokale overheden. Als je zomaar ergens gaat schieten loop je dus het risico een boete te krijgen, omdat je de openbare orde verstoort.”

Volgens de paintballers uit Dokkum en Amsterdam gebeurt het regelmatig dat op passanten wordt geschoten. Den Hollander: „Dat doet de sport geen goed. Het geeft ons het imago van een stel wilde cowboys.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden