Paddestoelenkaart

Paddestoelen spotten? Op deze plekken heb je de meeste kans

null Beeld ANP
Beeld ANP

De regen van de afgelopen weken heeft gezorgd voor een bonte pracht aan paddestoelen, die is nu in kaart gebracht.

De bijna 50 stippen op de kaart geven de meest waardevolle paddestoelengebieden aan van Nederland, bijeengebracht door de Nederlandse Mycologische Vereniging. Vandaag wordt deze nieuwe verspreidingskaart van mycologische hotspots in Schoorl gepresenteerd als onderdeel van de Verspreidingsatlas van de Nationale Databank Flora en Fauna.

Alleen Groningen en Zeeland komen er bekaaid af – door gebrek aan zandgrond. Verder zijn er in alle provincies meerdere bijzondere paddestoelenplekken. Bijvoorbeeld, vrij willekeurig: Rotstergaasterwallen bij Heerenveen (Friesland), het Boekweitenveentje bij Gieten (Drenthe), het Junner en Arriër Koeland bij Ommen (Overijssel), Roggebotzand tussen Kampen en Dronten (Flevoland), de begraafplaatsen Rosendael en Heiderust bij Rozendaal en Rheden (Gelderland), de boswachterij Schoorl (Noord-Holland), de duinen van Wassenaar, Meijendel en Bierlap (Zuid-Holland). De landgoederen Nijenrode en Gunterstein bij Breukelen (Utrecht), gebied De Brand in het nationaal park Loonse en Drunense Duinen bij Tilburg (Noord-Brabant) en het Elsloërbos bij Elsloo (Limburg).

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

‘De natuur delft te vaak het onderspit’

Paddestoelendeskundigen maken zich zorgen over de voorgenomen bomenkap door Staatsbosbeheer in de Schoorlse duinen. De beheersorganisatie wil de ontwikkeling van het duinlandschap bevorderen door 20 hectare dennenbos te kappen. Omwonenden zijn massaal tegen. Paddestoelenexperts zijn bang dat het leefgebied van bedreigde en zeldzame Rode Lijst-soorten door de kap wordt aangetast.

Rob Chrispijn, oud-voorzitter van de Nederlandse Mycologische Vereniging, pleit voor invoering van een wettelijke plicht aan natuurbeschermers en -beheerders om bij elk ‘verbeterplan’ eerst een natuur-effectrapportage op te stellen. Zo’n NER is vergelijkbaar met de MER, de milieu-effectrapportage, die verplicht is bij aanleg van wegen, windparken of bedrijfsterreinen.

“De natuur delft in Nederland te vaak het onderspit”, vindt Chrispijn. In een interview met Trouw zegt hij dat natuurorganisaties, ooit opgericht om bestaande natuur te behouden, zijn ontwikkeld tot organisaties die vooral nieuwe natuur willen realiseren. “Als ze de rol van projectontwikkelaar willen vervullen, moeten ze wellicht ook gaan voldoen aan normen die voor het bedrijfsleven gelden. Bijvoorbeeld dat ze bij elk groot, nieuw natuurplan ook moeten zorgen voor een kosten-­batenanalyse”, aldus Chrispijn.

Volgens hem onderbouwen organisaties zoals Staatsbosbeheer hun plannen onvoldoende. “Ze presenteren een plan, maar noemen niet wat er zal verdwijnen bij de uitvoering ervan. Ecologie is tegenwoordig een volwassen discipline waarmee nadelen en verwachte voordelen helder en vrij exact kunnen worden voorspeld.”

Bekijk hier de interactieve verspreidingsatlas van de Nationale Databank Flora en Fauna.

Lees ook:

Paddestoelenexpert Rob Chrispijn: De natuur delft in Nederland te vaak het onderspit

Rob Chrispijn maakt zich boos over de kapplannen van Staatsbosbeheer. “Ja, als het er vol stond met dennen, dan zou je wat moeten doen. Maar je moet koesteren wat je hebt aan bossen in Nederland. Niet kappen.”

Stop met kappen, bomen zijn onweerstaanbaar

Waarom roept bomenkap zo veel weerstand en emoties op? Ecologe Judith Slagt denkt het te weten: mensen hebben het gevoel dat hun natuur wegkwijnt. De cirkelzaag als metafoor voor biodiversiteitsverlies.

Schoffelen, omspitten, verkavelen: bomen krijgen in Nederland geen kans om oud te worden

Echt monumentale bomen zijn er in Nederland nauwelijks. Op tal van plaatsen komen burgers in het geweer tegen houtkap. ‘Het rooien van stukken zo groot als voetbalvelden is niet meer van deze tijd.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden