Koos Dijksterhuis en de knolparasolzwam.
 Beeld
Koos Dijksterhuis en de knolparasolzwam.Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Paddestoelen eten uit eigen tuin

Als paddestoelen uit de grond schieten, kent u die uitdrukking? Met een interval van twee dagen betreed ik het bosje naast mijn tuin. Ik heb daar een in de tuin uitgegraven eikje en een meidoorntje geplant en breng ze water. Waar (behalve die boompjes) eerst niets te zien was, staat het twee dagen later vol grote paddestoelen.

Er staan groepjes parasolzwammen en de twee boompjes worden omcirkeld door een wijde heksenkring van champignons. Ik besluit van elke zwamsoort één exemplaar op te eten en zoek grote, maar jonge hoeden om te plukken.

Het zijn geen weidechampignons. Ik heb eerder anijschampignons in de tuin gehad en deze heksenkring lijkt me daar weer uit te bestaan. Een zwakke anijsgeur bevestigt mijn vermoeden. Stel dat de zwam naar carbol zou ruiken, dan zou het de sterk gelijkende carbolchampignon zijn. Die is giftig. Consumptie ervan zou ik bekopen met fysieke ongemakken. Bovendien is carbol niet mijn smaak.

Een bescheiden, rond knolletje

De parasolzwammen, hoe groot ook, zijn geen grote parasolzwammen maar knolparasolzwammen. Net als anijschampignons zijn die in tuinen te vinden. Knolparasolzwammen staan met hun stengels in de aarde, waar die stengels verdikt zijn tot een knolletje. Dat moet een bescheiden, rond knolletje zijn, geen overdreven grote knol die van boven afgeplat is. De mijne heeft een bescheiden knolletje, en dat had ik ook verwacht, want anders zou ik te maken hebben met een giftige knolparasolzwam. Die zou ik dan niet opeten, want het is de vraag of ik dan nog in staat zou zijn dit stukje te schrijven. Misschien zou het een natuurdagboek met een dodelijke afloop worden. Of een open eind. Hoe dan ook, ik heb de eetbare soort. De giftige is trouwens superzeldzaam.

Ik spoel de aarde van de stelen, veeg de hoeden schoon en klop ze leeg. Er valt niks uit, maar je weet nooit of zich oorwurmen tussen de lamellen hebben verstopt. In stukjes in de pan, knoflook erbij, lekker hoor!

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden