Paddestoel (vervolg)

Even nog terugkomen op de nieuwe ANWB-paddestoelen, die in de kabouterwereld voor grote onrust hebben gezorgd. Mogelijk kunnen we langs deze weg het geheim ontrafelen van de vooral in deze tijd van het jaar opspelende familiale onrust bij de grote mensen. Vader de hele vakantie zwaar in de stress en da's logisch: moeder leest kaart. Er zijn al hele hordes psychologen en psychiaters mee aan de slag geweest. Waarom kunnen vrouwen niet kaartlezen, linkerhelft van de hersenen onderontwikkeld, rechterhelft zwemmend in de sherry? De oplossing is simpel: mánnen kunnen niet kaartlezen. Althans heel veel mannen niet. En dan heb je de poppen al gauw aan het dansen.

Ruud Verdonck

Ik las dat de kleurenblinden het moeilijk zullen krijgen met de nieuwe paddestoel. Dat mag niet onderschat worden, zei iemand van een bureau dat de belangen behartigt van kleurenblinden en kleurenadviezen geeft aan bedrijven, want er zijn bijna 700000 Nederlanders kleurenblind. Vind ik veel, één op de tweeëntwintig. Ik denk: dat kan nooit kloppen, dat had ik zeker een keer moeten merken. Per slot van rekening passeer ik ook wel eens een richtingaanwijzer voor wielrijders en die zijn ook voorzien van rode letters op een witte achtergrond tegen een decor van enig geboomte. Daar zie je nooit iemand in totale verbijstering bij staan schelden op de ANWB, dat die borden blauw moeten zijn met witte letters en minimaal twee bij vier meter groot; weer per ongeluk dat hele eind van Amsterdam naar Maastricht gepeddeld.

Zoek ik wat verder, blijkt dat de belangenbehartiger de helft van z'n mogelijke klanten verdonkermaand heeft, niet minder dan 1,28 miljoen van de Nederlanders mag zich op enigerlei wijze kleurenblind noemen: volksziekte numero uno. Maar je merkt er zo weinig van omdat slechts één op de 33000 echt volslagen kleurenblind is. En nou allemaal: en die worden scheidsrechter in het betaald voetbal.

Weliswaar is 8 procent van de Nederlanders min of meer kleurenblind, maar daarvan is 100 procent man en 0,03 procent vrouw. De genen. Dát merk je dus als vader en moeder de kaart ter hand nemen. ANWB, ga landkaarten maken, speciaal voor deze gehandicapten: in zwart en wit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden