Pacifisme geeft IS vrij spel

Met verbijstering las ik dinsdag dat stuk van Greetje Wit en Bram Grandia, lezers te Zwolle en Doesburg, waarin zij zich keren tegen Mient Jan Faber die daarvoor in een opiniestuk schreef dat pacifisme geen optie is als het gaat om de nieuwe Islamitische Staat in Irak en Syrië. Ze verwijten de oud-IKV'er dat voor hem pacifisme nooit een optie geweest is, net als voor de meeste westerse overheden 'die niet de vrede voorbereidden, maar de oorlog'.

Nu luidt het gezegde dat zij die de vrede willen zich moeten voorbereiden op oorlog. Wat wil zeggen dat je pas oorlog voert als je wordt aangevallen en je je moet verdedigen. Wat de lezers te Zwolle en Doesburg daarvan maken is totaal anders: bereid de oorlog voor zodat je zelf de aanval kunt inzetten. Natuurlijk kennen Wit en Grandia dat verschil wel. Hun weergave is ook geen slip of the pen, maar een welbewuste poging Faber en de 'meeste westerse overheden' van oorlogshitserij te betichten.

Toegegeven, ze noemen IS in één regel nog wel een gruwelijke terroristische organisatie, maar de rest van hun stuk behelst een onduidelijk verhaal over het Amerikaanse, het Nederlandse en het Turkse veiligheidsbeleid, dat één ding duidelijk moet maken en dat is dat het opportunistische Westen heeft bijgedragen aan de groei van IS.

Ze sluiten af met de kreet dat 'Pacifisme onze enige optie is' en ik vroeg me af of ze dat nu werkelijk menen en of ze zich bewust zijn van wát ze menen. Want hun, vanuit het vredige Zwolle en Doesburg geuite, geklets over 'ónze enige optie' houdt voor yezidi's, niet-extremistische moslims en christenen in Irak en Syrië niets meer of minder in dan dat ze worden overgeleverd aan de moordenaars van IS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden