Pabo ziet witter dan ooit

Door strengere selectie aan de poort telt de lerarenopleiding nauwelijks nog allochtonen

Wanneer zullen meesters en juffen op basisscholen meer een afspiegeling zijn van de samenleving? Dat kan nog heel lang duren, zeker als het om leerkrachten gaat van Turkse en Marokkaanse afkomst.

Bij de opleidingen is een dieptepunt in de diversiteit bereikt, blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen. Allochtone studenten waren altijd al dun gezaaid op de pabo's, nu zitten er in het eerste jaar slechts 156 leerlingen van niet-westerse afkomst. In het schooljaar ervoor waren dat er nog drie keer zoveel.

De eisen voor met name taal en rekenen zijn zodanig opgeschroefd dat er nog meer allochtonen zijn afgehaakt. De koepel van hogescholen ziet het met lede ogen aan. "Het struikelblok is duidelijk de strenge toelatingstoets", zegt woordvoerster Marjolein Schooleman van de Vereniging Hogescholen.

Als gevolg van selectie aan de poort was een forse daling van de instroom - ook van autochtonen - volgens Schooleman voorzien. Die daling was inderdaad scherp: het aantal eerstejaars bij de pabo's nam met 32 procent af, maar het aantal Marokkaanse, Turkse en andere niet-westerse eerstejaars daalde zelfs met 66 procent.

De schaarste aan niet-westerse leerkrachten in spe is van alle tijden. In 2014 studeerden er 1642 op een totaal van 23.897 jongeren - nog geen zeven procent - aan de pabo.

Het verhogen van het niveau van hbo-opleidingen sinds 2011 werpt volgens bestuursvoorzitter Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam 'een stuwdam' op. Mbo'ers en vooral die van Turkse, Marokkaanse en andere niet-westerse afkomst die verder willen studeren, hebben daar last van, schrijft hij in zijn laatste blog. Het is volgens hem dringend noodzakelijk de aansluiting met het mbo te verbeteren, waarbij hij denkt aan schakelklassen en meer tijd om de studie af te ronden.

Volgens Arie Vonk, opleidingsdocent aan de Utrechtse Marnix Academie, doen pabo's al vrij veel aan voorlichting op mbo's om Turkse, Marokkaanse of Surinaamse studenten te trekken. "We willen ze heel graag, maar de animo is nog steeds niet groot." Komen ze wel, dan struikelen ze vaak in het eerste jaar over het talige onderwijs en de toetsen. "En wij geven daarbij heus al veel training en ondersteuning."

De nieuwe cijfers verrassen Vonk nauwelijks. "Ze vallen nu extra op omdat de uitval al voor de poort gebeurt. Maar misschien is dat eerlijker dan dat deze studenten na een jaar moeten afhaken."

In een interview met het Hoger Onderwijspersbureau benadrukt minister Jet Bussemaker (onderwijs) dat naar verhouding evenveel allochtonen naar het hoger onderwijs gaan als vorig jaar. "Kennelijk kiezen ze nu vaker voor andere opleidingen, bijvoorbeeld verpleegkunde." De afname kan volgens haar ook aan de arbeidsmarkt liggen. Pabo-studenten vinden niet zo makkelijk een baan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden