Pabo wil mbo'ers selecteren

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Studenten met een mbo-diploma die naar de lerarenopleiding op hbo-niveau (pabo) willen, moeten vooraf gescreend worden of ze wel voldoende kennis hebben. Nu is hun niveau vaak zo laag en kost het bijspijkeren zoveel tijd, dat het ten koste gaat van de onderwijskwaliteit. Daarvoor pleit de Vereniging Hogescholen in een vandaag verstuurde brandbrief aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs.

Volgens de Vereniging gelden de doorstroomproblemen van mbo'ers voor het hele hbo, maar is het bij de pabo het meest nijpend. Afgestudeerde mbo'ers komen de pabo binnen met slechte kennis op het gebied van reken- en taalvaardigheden. Zij scoren beduidend slechter op deze toetsten dan studenten met een havo- of vwo-diploma op zak.

Voor de rekentoets slaagt na de eerste poging slechts een kwart van de mbo'ers, na drie pogingen heeft iets meer dan de helft een voldoende. Bij studenten van de havo en het vwo ligt dat percentage met respectievelijk 81 en 95 procent beduidend hoger. Datzelfde geldt voor de verplichte taaltoets.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden