Pabo scheidt jongens en meisjes

De eerste test met gescheiden lessen voor jongens en meisjes is een feit. Op de pabo in Venlo worden bij de vakken rekenen en natuur & techniek gedurende zes lessen de groepen apart gezet.

"Met de jongens willen we zoeken naar de onderwijsvorm die het beste aansluit bij hun leerstijl", zegt locatiedirecteur Annigje Primowees. "Zo kunnen we beter aansluiten bij hun behoefte en krijgen zowel jongens als meisjes meer inzicht in hoe ze zelf leren."

Aanleiding voor deze proef is de relatief grote groep mannelijke studenten die zich dit jaar bij de lerarenopleiding heeft aangemeld. Veertig procent is man, in voorgaande jaren kwam dat niet verder dan tien, hooguit vijftien procent.

Door een leerstijl te ontwikkelen waar de jongens zich prettig bij voelen, hoopt de pabo de mannelijke studenten binnen te houden. Doorgaans stoppen er meer jongens dan meisjes voortijdig met de opleiding. Uit de gesprekken die gevoerd worden met die uitvallers, blijkt dat ze de opleiding te talig vinden, aldus Primowees. "En ze vinden dat er te veel gereflecteerd moet worden."

Het idee van gescheiden lessen klonk eerder. Vorige maand pleitte Wim Kuiper, voorzitter van de besturenraad voor christelijke scholen, in deze krant voor het scheiden van jongens en meisjes bij bepaalde vakken op de middelbare school, om zo de achterstand van jongens in het onderwijs tegen te gaan.

Primowees benadrukt dat de scheiding op de pabo in Venlo tijdelijk is. "We gaan niet terug naar de jaren vijftig en hebben ook geen voornemens om dat bij alle vakken te doen." Na de zes lessen, worden de klassen weer gewoon samengevoegd en worden de bevindingen van de proef toegepast in de gemengde klas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden