Paaswijnen uit vele landen

Net als andere feesten is het paasfeest de laatste jaren steeds meer een gelegenheid voor feestelijk eten - en drinken - geworden. Voor de liefhebbers van een goed glas wijn geen ongunstige ontwikkeling. Goed eten is ook altijd een van de betere excuses voor het drinken van een goede wijn.

Elk bedrijf heeft zo zijn eigen manier om met de pasen de - wat duurdere - wijnen onder de aandacht te brengen. Dirck III brengt allemaal 'met goud bekroonde' wijnen, wijnen die op de een of andere beurs een gouden medaille hebben gekregen. In de advertentie wordt gezegd dat op internationale wijnbeurzen 'een select aantal topwijnen' wordt bekroond met een medaille. Maar het is algemeen bekend dat er nogal wat concoursen zijn waarop zeer kwistig met medailles wordt gestrooid, onder andere omdat wijnboeren zelf deel uitmaken van de jury. Een garantie voor kwaliteit is het zeker niet.

Albert Heijn probeert ons al een paar weken te verleiden met de merlot-bordeaux van meneer Christian Moueix. Nu is een bordeaux van oudsher een wijn die zijn karakter ontleent aan meerdere druivenrassen, waarbij de een de ander aanvult. De wijn van Moueix is gemaakt van alleen merlot, eigenlijk dus een 'Merlot de Bordeaux'. Jatwerk uit het Pays d'Oc, waar de plaatselijke boeren veel succes hebben met hun Vin de Pays d'Oc op basis van één druivenras.

De wijndrinkers kunnen met deze Bordeaux van Moueix wel een flesje Pétrus winnen - als ze al weten wat dat is. Château Pétrus in de Pomerol is van dezelfde meneer Moueix en een van de sterren van Bordeaux. Zo'n wijn die elke Amerikaan die net miljonair is geworden en die een wijnkeldertje begint, zeker in zijn kelder moet hebben. Niet om op te drinken, maar om aan alle vrienden en kennissen te laten zien dat hij een echte Pétrus heeft. Het is een prachtige strik om dit paasei, maar het gaat er toch vooral om wat er in de fles zit. Want je kunt beter een goede wijn in de fles hebben, dan tien Pétrus in de hemel.

Bij de keuze van de wijnen voor dit weekeinde zal het te genieten voedsel ongetwijfeld een grote rol spelen. Het is altijd leuk om daarbij naar verrassende combinaties en nieuwe wijnen te zoeken. Zo kan bij een voorgerecht op basis van vis bijvoorbeeld best worden gekozen voor een mousserende wijn in plaats van een stille witte. En 'gewoon wit' hoeft niet altijd bourgogne of een sancerre te zijn. Een chardonnay uit een of ander buitenland, zoals Californië, gaat ook prima. Keuze te over. RONALD DE GROOT

Mousserende genoegens

Heel aangenaam om te drinken, en niet alleen als aperitief, zijn goede mousserende wijnen. Alles op dit gebied met enige kwaliteit heeft tegenwoordig een gisting op fles ondergaan. Zo worden de belletjes fijner en blijven ze langer actief. Albert Heijn dook een paar aardige exemplaren op van het zuidelijk halfrond, heel verschillend van karakter. De Australische Great Western Sparkling van Seppelt (¿14,95) is heel fruitig en bloemig van karakter, met het accent op licht en fris. Hij is heel zacht en prettig mousserend, met wat peer, golden delicious, en licht zoet. De andere mousserende wijn komt uit Zuid-Afrika. Bij een op fles gegiste mousserende wijn spreekt men in deze contreien van een 'ambachtelijke vonkelwijn'. Dat geeft zo'n wijn niet alleen iets feestelijks, maar ook iets poëtisch. De Montestell 'Twee Jonge Gezellen 1990' (¿....) is heel gerijpt en boterig, met citrusfruit, een klein beetje getoast zelfs, met wat noten, een rijke, mondvullende smaak en een goede mousse, zacht en romig. Door zijn wat vollere, rijpere karakter is deze mousserende wijn heel geschikt voor bij een lekker stukje vis.

Geen witte bourgognes

Bij de voorgerechten zweren we dit keer de klassieke witte bourgogne of de pouilly-fumé af. Bij asperges of andere lekkernijen kunnen we best een andere karaktervolle witte wijn gebruiken. De Pinot blanc uit de Elzas 'Baron de Hoen' (Albert Heijn, ¿9,95) is altijd wel goed, maar de '95-er is eigenlijk nog een beetje te jong; hij is nog strak, met een stevig zuur. Dat kan niet worden gezegd van de Glen Ellen, Proprietor's Reserve, California Chardonnay 1994. Die is juist heel open en boterig, geparfumeerd, met exotisch fruit, ananas, heel prettig en sappig door wat goed citrusfruit en frisse zuren (Gall & Gall ¿12,45). Ook perfect bij vis en rijkere sauzen.

Koosjere wijnen

De HEMA is het meest in de paassfeer gebleven: gekozen is voor een aanbieding van Israëlische - koosjere wijnen. De witte is gemaakt van een aparte druif: Emerald. Het is een kruising tussen muscat en riesling, maar de muscat overheerst. Het geeft deze Tiberias 1995 heel sterk het karakter van versgeplukte druiven, muskaat, met een heel lichte, iets zoete smaak, zuiver en fris, maar zonder diepgang. Het achteretiket zegt dat hij geschikt is bij onder andere wit vlees, maar daarvoor is hij te licht. Als aperitief is hij wel geschikt, hij kan zelfs bij fruit. De rode Tiberias 1992 Cabernet-sauvignon is veel minder lekker: wat zoetig en droppig in de geur, met een flauwe, fruitloze, wat zoetige smaak (HEMA, ¿15,- voor 2 flessen). Dat de vermelding van de druif, in dit geval cabernet-sauvignon, weinig zegt, blijkt als je volstrekt andere typen wijn van deze druif proeft. De Cabernet-sauvignon 1994 Vin de Pays d'Oc bijvoorbeeld uit de serie 'Les Cépages' (EDAH, ¿6,45) heeft wel fruit, wel wat vanille, confiture, soepele tannines, met een lekkere kruidigheid en goed sap. Een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Wie zichzelf wil verwennen met een echt bijzondere Cabernet-sauvignon schaft zich de Benziger Cabernet-sauvignon 1992, Sonoma County, aan. Dit is een prachtige cabernet, perfect rijp, heel sappig en fris, met aangenaam cassis, heerlijke lengte en mooie tannines; een wijn die perfect in balans is, het beste uit de cabernet haalt, met mooi hout en nog veel jeugd (Gall & Gall, ¿22,45). Een paar uur van tevoren openmaken kan geen kwaad.

Merlot-varianten

De in de inleiding genoemde Merlot-Bordeaux van Moueix, uit 1993 (Albert Heijn, ¿9,95), is helaas in de verste verte geen afspiegeling van de grote Pétrus. De geur is redelijk zwoel en romig, maar mist wat fruit en de smaak is licht, soepel, en vooral ook schraal. Niet direct een wijn voor bij de paasdis, eerlijk gezegd. Het is niet goed te vergelijken, toegegeven, maar dan zijn er Merlots van elders te koop die een stuk interessanter zijn. Voor een rijksdaalder meer heb je meer dan twee keer zoveel plezier van de Glen Ellen Proprietor's Reserve, California Merlot 1993 (Gall & Gall, ¿12,45). Dit is wel een heel aardige en sappige merlot, licht en fruitig, met wat van die typische zwoelheid, drop en chocola, met een lichte, heel soepele en prettige smaak. Mooi bij bijvoorbeeld lamsvlees of gevogelte, maar niet zo goed bij rood vlees met een krachtige smaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden