Paasverhaal met Danny als Jezus in een Rotterdams decor

Voormalig nieuwslezer Philip Freriks vertolkt de rol van verteller in het muzikale paasspektakel 'The Passion', dat op Witte Donderdag (5 april) wordt opgevoerd in Rotterdam. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Begin deze maand werden de acteurs die Jezus (Danny de Munk), Maria (Berget Lewis) en Petrus (Frans Bauer) spelen al bekendgemaakt.

'The Passion' vertelt het lijdensverhaal van Jezus, in scènes in de hele stad en met bekende artiesten, acteurs en hedendaagse Nederlandstalige popmuziek. Er trekt een processie door Rotterdam, die eindigt op het Willemsplein. Voor de uitvoering werken de omroepen EO en RKK, het Nederlands Bijbelgenootschap, de Protestantse Kerk in Nederland, de rooms-katholieke kerk en de gemeente Rotterdam samen.

Verteller Freriks heeft als taak de verschillende liederen en scènes aan elkaar te verbinden en het paasverhaal aan het grote publiek te presenteren. "Tegenwoordig wordt Pasen vooral beschouwd als een korte lentevakantie", zei Freriks in een reactie tegen de EO. "Daarom vind ik The Passion, als manier om mensen aan te spreken met een eigentijds muziekrepertoire, een mooi initiatief."

Voorafgaand aan de uitvoering van 'The Passion' vindt er een viering plaats in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam. Om bezoekers van de viering ook de kans te geven het muziekevenement bij te wonen, verzorgt het bisdom Rotterdam gratis busvervoer.

'The Passion' wordt dit jaar voor de tweede keer opgevoerd. Gouda had vorig jaar de primeur. In de stad waren zo'n twintigduizend bezoekers en naar de live televisie-uitzending keken ruim een miljoen mensen.

Namens de organisatoren van 'The Passion' liet Leo Fijen van de RKK eerder al weten dat de doelgroep en invalshoek van het evenement dit jaar anders zijn dan vorig jaar. De eerste editie was vooral op jongeren gericht, nu is er een bredere doelgroep. Fijen: "Vorig jaar vroegen we ons af: wie weet nog wat Pasen is? Nu proberen we aan te haken bij het wantrouwen dat we in de samenleving tegenkomen. We laten zien dat Pasen het feest is van hoop en vertrouwen. Dat het tóch goed komt. Ondanks de duisternis om ons heen."

Rotterdam, meent Fijen, zal een ander decor zijn dan het 'pittoreske' Gouda. "Rotterdam is bij uitstek bekend met het lijden, door het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Een wereldstad, waarin veel nationaliteiten samenwonen en soms met elkaar botsen. Tegen die achtergrond zal het paasverhaal anders overkomen. Een zachte boodschap in een rauwe context."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden