Paastakken van kronkelwilg kunnen na Pasen de tuin in

Julia Voskuil

Na de ingetogenheid van Goede Vrijdag staat Pasen symbool voor het feest van nieuw leven. Bloemen met vrolijke kleuren spelen hierbij een belangrijke rol, vooral gele en blauwe. Geel symboliseert energie (zon), blauw overpeinzing.

Wit is het symbool voor geloof, zodat voor kerkversieringen witte bloemen favoriet zijn. Bloemcomposities met levendige kleuren en veel groen passen goed bij het verwachtingsvolle gevoel dat het voorjaar ons geeft. Groen is de kleur van (eeuwig) leven en combineert met alle bloemen.

Van oudsher kregen veel bloemen een bepaalde betekenis toegekend. De akelei op historische bloemenschilderijen bijvoorbeeld vertegenwoordigt de Heilige Geest.

In de paastijd zijn de volgende bloemen en hun symboliek actueel: anemoon (overgave), hyacint (vrede), Madonnalelie (majesteit, reinheid en onschuld), lelietje der dalen (eenvoud), mimosa (vriendschap), tulp (gebed) en viooltje (nederigheid).

De narcis staat voor ijdelheid en zelfzucht, afgeleid van Narcissus uit de Griekse mythologie, die verliefd werd op z’n eigen spiegelbeeld.

Als versiering voor een buitentafel lenen zich bloeiende bolbloemen en ontluikende takken. Gebruik een zware pot of bak om omwaaien te voorkomen.

Mandwerk past goed bij bloeiende plantjes zoals primula, viooltje, vergeet-mij-niet en grootbloemige madelief.

Paastakken van de kronkelwilg kunnen na gebruik de tuin in. Knip de tak schuin af met de snoeischaar en steek hem stevig in de grond. Hou er rekening mee dat de tak kan uitgroeien tot een metershoge boom!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden