Paas commissaris van de koning in Groningen

(TROUW)

CDA'er René Paas volgt hoogstwaarschijnlijk Max van den Berg op als commissaris van de koning van Groningen. Provinciale Staten van Groningen hebben hem gisteren voorgedragen voor benoeming. Met Paas 'verschiet' Groningen van kleur. Van den Berg is lid van de PvdA.

Provinciale Staten noemen Paas 'een verbinder en een zeer betrokken persoon, met een warm hart voor Groningen en de Groningers'. Hij heeft zich voorgenomen 'met en voor de Groningers' te gaan werken'. Die belofte is in Groningen extra relevant: aardbevingen door gaswinning hebben huizen in een deel van de provincie ernstig beschadigd en bewoners voelen zich in de steek gelaten, ook door de overheid.

De 49-jarige Paas kent in elk geval de stad Groningen goed. Hij studeerde er rechten en bestuurskunde, en was er in de jaren negentig lid van de gemeenteraad. Van 1996 tot 2005 was Paas wethouder van Groningen, de stad waar ook Max van den Berg op jeugdige leeftijd wethouder was.

Paas heeft zijn werkzaamheden altijd gecombineerd met activiteiten in het CDA, de partij waarvan zijn vrouw Ruth Peetoom nu voorzitter is. Paas was onder meer redacteur van het wetenschappelijke blad van de partij, Christen Democratische Verkenningen. Ook schreef hij mee aan diverse verkiezingsprogramma's, ook in de tijd van Jan Peter Balkenende. Paas was informateur in Utrecht, zijn huidige woonplaats, en in Overijssel.

In 2005 ging Paas naar het CNV, hij volgde daar Doekle Terpstra op. Sinds 2009 is hij voorzitter van de vereniging van sociale diensten, Divosa.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden