Paars tegen Berlusconi

In heel Europa vinden anti-Berlusconi demonstraties plaats. Ook in Rome uiteraard. (EPA) Beeld
In heel Europa vinden anti-Berlusconi demonstraties plaats. Ook in Rome uiteraard. (EPA)

Honderdduizenden in het paars uitgedoste mensen trekken zaterdag door Rome om het vertrek van premier Silvio Berlusconi te eisen.

Zij gaan van het Piazza della Repubblica bij het centraal station naar het Piazza San Giovanni, het grootste plein van de Italiaanse hoofdstad. Dat hebben Italiaanse media gemeld. Velen dragen een paarse das of pullover. Anderen hebben hun haar paars geverfd.

De No Berlusconi Day is ontstaan uit een initiatief van webloggers. Zij hebben voor de kleur paars gekozen, omdat die aan geen enkele politieke partij herinnert en ludiek zou zijn. De betogers menen dat Berlusconi de democratie in gevaar brengt door zich onschendbaar voor de rechter te maken. Vrijdag beschuldigde een voormalig lid van de maffia er Berlusconi van dat die begin jaren negentig als mediamagnaat banden had met de Siciliaanse georganiseerde misdaad, de Cosa Nostra.

In tegenstelling tot de verwachtingen is niet dat vroegere maffialid, Gaspare Spatuzza, maar Veronica Lario het boegbeeld van de betogers. Zij wil van de 73-jarige premier scheiden, omdat zij de buitenechtelijke escapades van haar echtgenoot beu is. Lario eist dat de premier haar jaarlijks 43 miljoen euro geeft, maar Berlusconi zou een bedrag van 2 tot 3 ton per maand meer dan voldoende vinden. Verscheidene politici, zoals oppositieleider Dario Franceschini, en mensen uit de culturele wereld, onder wie Nobelprijswinnaar Dario Fo, acteur Nanni Moretti en schrijver Andrea Camilleri nemen aan de manifestatie deel.

Ook buiten Rome wordt tegen Berlusconi gedemonstreerd. In Sydney verzamelden zich honderd tot 150 mensen, sommigen van Italiaanse afkomst, op het plein bij het Italiaanse consulaat om van hun afkeer van de Italiaanse premier te getuigen. Ook daar waren paarse sjaals te zien. Op de spandoeken stond onder meer: Te veel viagra maakt je gek. Op de Dam in Amsterdam deden enkele tientallen nmensen mee aan No Berlusconi Day.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden