Paars maakt einde aan rente-aftrek consumptief krediet

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De fiscale aftrekbaarheid van rente op consumptieve geldleningen wordt volledig afgeschaft. Dat staat in het paarse regeerakkoord. Beoogde premier Kok heeft daarmee een knieval gemaakt voor VVD-leider Bolkestein en mogelijk ook diens D66-collega, Van Mierlo.

In zijn eerdere 'proeve' voor een nieuw regeerakkoord had Kok ook al plannen opgenomen om het gevoelige onderwerp van de rente-aftrek aan te pakken. Maar daarbij wilde hij een uitzondering maken voor kleinere leningen, tot 10 000 à 20 000 gulden. Dit idee had hij overgenomen van zijn demissionaire staatssecretaris van financiën, Van Amelsvoort (CDA), die dat begin juli in zijn 'Bouwstenennotitie' had voorgesteld op verzoek van de Tweede Kamer.

Naar nu blijkt, heeft Kok zijn aanvankelijke voornemen om kleinere leningen te ontzien tijdens de afgelopen formatiebesprekingen moeten inslikken. In Nederland leent een op de drie huishoudens geld voor onder meer de aanschaf van een auto, wasmachine of verbouwing van keuken of badkamer. Gemiddeld gaat het om 13 000 gulden per lening. In totaal zo'n 20,2 miljard gulden. Overigens blijft de rente-aftrek voor hypothecaire leningen voor de eigen woning buiten schot.

De VFN, de belangenorganisatie van financieringsbedrijven, wijst de kabinetsplannen af. Volgens VFNvoorzitter W. van den Heuvel zullen met name de lagere en middeninkomens door de maatregel ernstig worden gedupeerd. Want juist die groeperingen maken voor hun duurdere aankopen vaak gebruik van persoonlijke leningen en doorlopend krediet.

Niet onwaarschijnlijk is overigens dat veel mensen zullen proberen hun lening voor de auto onder te brengen in hun al bestaande woninghypotheek, namelijk door die tussentijds te verhogen. Daarmee zouden zij alsnog renteaftrek kunnen krijgen.

Kok gaat er vanuit dat de omstreden rentemaatregel de schatkist een half miljard gulden zal opleveren. Maar VFN-topman Van den Heuvel betwijfelt dat. Door ontwijkgedrag, als via de hypotheeklening, zal de opbrengst naar zijn idee aanzienlijk lager uitpakken. De Rai, de organisatie van de autohandel, is evenmin gelukkig met de renteplannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden