Paars kabinet dient wet op deeltijdarbeid in

DEN HAAG - Staatssecretaris Verstand van sociale zaken heeft gisteren bij de Tweede Kamer een wetsontwerp ingediend dat werknemers het recht geeft op aanpassing van het aantal te werken uren. Een werkgever mag een verzoek van een werknemer om minder (of meer) te werken alleen afwijzen als dat tegen het bedrijfsbelang indruist.

Een belangrijk nieuw element in het voorstel van Verstand is dat de staatssecretaris een opsomming geeft van gevallen waarin bedrijven een verzoek om minder of meer te werken mogen afwijzen.

Met het wetsvoorstel komt Verstand een afspraak uit het regeerakkoord na. Daarin beloofde de paarse coalitie dat zij voor 1 januari een eigen voorstel voor een wettelijk recht op deeltijdwerk zou komen. Eerder schreef de fractievoorzitter van GroenLinks, Paul Rosenmoller, een initiatief-wetsontwerp over deze kwestie. Maar dat sneuvelde in de Eerste Kamer.

De afspraak in het regeerakkoord was opmerkelijk, omdat de VVD daarmee haar jarenlange verzet staakte: de liberalen waren altijd tegen een wet waarin het recht op deeltijdwerk werd vastgelegd.

De twee andere regeringspartijen PvdA en D66 hebben overigens nog wel een probleem. Zij hebben Rosenmoller voor de formatie-onderhandelingen toegezegd een gewijzigd initiatief van zijn hand mede te zullen ondertekenen.

Volgens Rosenmoller krijgt hij nog steeds alle hulp van collega-Kamerleden van PvdA en D66. Hij ging er gisteren van uit dat hij begin januari een wetsvoorstel aan de Kamer aanbiedt dat mede door die fracties zal zijn ondertekend.

Hij sloot niet uit dat zijn voorstel weer zal worden ingetrokken ten gunste van het kabinetsvoorstel. “Maar dat zal dan pas gebeuren als die wet van kracht geworden is.” Rosenmoller verklaarde niet het gevoel te hebben de race van Verstand verloren te hebben. “In die termen denk ik niet. Wat maakt een weekje verschil nou uit?”

In het voorstel van het kabinet kan iemand minimaal vier maanden voor de gewenste ingangsdatum vragen om meer of minder arbeidsuren. Een werkgever dient op zijn laatst drie maanden later te reageren. Hij kan weigeren als de bedrijfsvoering zich daartegen verzet. Dat kan het geval zijn als iemand minder wil werken maar de werkgever geen vervanger kan vinden. Of als iemand meer wil werken, maar er onvoldoende werk voorhanden is. Ook de veiligheid binnen het bedrijf kan een argument zijn. Komen werkgever en werknemer er niet samen uit, dan kunnen zij naar de rechter stappen.

Volgens Verstand heeft haar wetsvoorstel grote voordelen ten opzichte van de voorstellen van Rosenmoller. Zo geeft zij (een overigens niet uitputtend) lijstje van omstandigheden waarin het bedrijfsbelang zich verzet tegen wijziging van de lengte van de werkweek.

Bescherming

Bovendien bepaalt haar wet dat werkgever en werknemer echt moeten overleggen, terwijl in andere voorstellen de cao-partijen en de Ondernemingsraad van de wet mogen afwijken. Tenslotte krijgt de werknemer die deeltijdwerk aanvraagt via de wet bescherming tegen ontslag.

Rosenmoller vindt dat het met die voordelen wel meevalt. “Met het opsommen van uitzonderingen moet je voorzichtig zijn. Voor je het weet, heb je de zaak dichtgeregeld. Dat zou de VVD wel willen, maar ik kan me niet voorstellen dat D66 en PvdA daar zo blij mee zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden