Paard

In Nederland wordt een in de sport werkzaam iemand vastgezet omdat 'een paard' verduisterd en verkocht is. De boosdoener krijgt initialen en het verhaal verschijnt in de pers. Word je in dit land ingesloten en publiekelijk te schande gezet als je 'een paard' jat en doorverhandelt? Nee toch? Ik dacht nog, dat is de knuppel waarmee geslagen moet worden, maar wat is er werkelijk aan de hand? Dat moet beduidend serieuzer zijn.

Kijk, in de Amerikaanse sportwereld gaat het er tenminste een beetje spannender aan toe. Misschien wel 's werelds beste honkballer, Barry Bonds, wordt min of meer verdacht van het gebruik van anabole steroïden. Natuurlijk ontkent hij, maar zijn persoonlijke trainer wordt even vastgezet en verhoord alsof hij een terrorist is. Bonds heeft ook al voor de grand jury gestaan, want het geweten van de Amerikaanse burger moet gesust worden. Helden in de sport zijn natuurlijk geen grote overtreders. Misschien kleine boefjes. Of?

Kobe Bryant, misschien wel 's wereld beste basketballer, vliegt op en neer naar de staat Colorado om daar te getuigen in een proces waar hij als verdachte in het bankje staat. Aanranding wordt hem ten laste gelegd, maar hij houdt het op 'seks omdat beiden het wilden' en Amerika smult mee. Bryant, rijk, machtig en onaantastbaar, is ineens zwak en kwetsbaar. Vooroordelen worden neergelegd, Amerika lacht in het conservatieve vuistje. Hier is een vies sportief mannetje bezig: lekker kleine meisjes in zijn hotelkamer pakken...bah, bah, bah.

Jamal Lewis, misschien wel 's werelds beste footballspeler, werd verleden week van zijn bed gelicht door de politie en meegenomen. Wat hij gedaan had? Dat wisten de dienders niet precies, maar vier jaar geleden zou hij wel eens betrokken kunnen zijn geweest bij het vervoer van een pakje cocaïne vanaf een feestje in Atlanta. Lewis zegt van helemaal niets te weten, maar het nieuws wordt er dagen achtereen mee geopend.

En Mike Tyson? Misschien wel 's werelds meest ordinaire bokser, werd weer eens vastgezet omdat hij twee burgers in elkaar geslagen had nadat de mannen in een hotellobby ruzie hadden gezocht -en gekregen- met het kleine vechtersbaasje. Wat Tyson deed? Ontkennen! Nee, hij zei tegen de rechter dat hij zich niet netjes gedragen had omdat de mannen hem gezegd hadden: 'Jij mag dan twee snelle vuisten hebben, wij hebben twee pistolen'. Voordat de mannen de woorden hadden uitgesproken, hadden ze hun klappen al te pakken.

Kijk, dat zijn vier zaakjes uit de Amerikaanse sportwereld. Vier kampioenen die buiten hun oevers treden. En dan vergeet ik nog de geweldige rechtzaak die aangespannen is tegen ex-basketballer Jayson Williams, een nieuwe rijke met een ego zo groot als de wereld. De beste man schoot, zeggen getuigen, per ongeluk, zijn privé-chauffeur dood. Ai, vervelend ongelukje natuurlijk, waar Williams niet goed uitkomt. Hij houdt het op noodweer, op een ongelukje.

De zaak is zo interessant voor de Amerikaanse samenleving dat Court TV er dagelijks uitzendingen van laat zien.

Het verhaal verkoopt dus blijkbaar goed; voormalige ster wordt een van moord verdachte crimineel: dat is commercieel verantwoorde kost. En bij ons, in ons keurige landje? We verbaasden ons om de losse handjes van bokser Tuur en keerden ons van de voormalige vrolijke sportman en er was nog wel eens een bokser die een akkefietje had, maar dat werd snel onder de mat geveegd: het paste in het milieu, niet?

Nu hebben we dus onze eigen sportieve crimineel: een turncoach die 'een paard' gejat heeft.

In de hoop dat het bij die aantijging blijft, dat 'het paard' weer in zijn oorspronkelijke stal gezet wordt en dat we opgelucht kunnen ademhalen, reis ik af naar de Verenigde Staten om daar de echt zware jongens van dichtbij te volgen. Toch heb ik geen lekker gevoel bij 'dat paard'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden