Paardenvleeszaak slecht voor vertrouwen in de voedselindustrie

Medewerkers van vleesverwerker Willy Selten uit Oss aan het werk in 2013, toen de NVWA constateerde dat het vlees van de verwerker niet geschikt was voor menselijke consumptie.Beeld ANP

De zaak rond vleeshandelaar Willy Selten, die dinsdag werd veroordeeld voor fraude met paardenvlees, leidt tot een afnemend vertrouwen in de voedselindustrie. Bovendien blijkt de sector steeds kwetsbaarder voor fraude en ongelukken, aldus een rapport van onderzoeksorganisatie PwC, dat dinsdag werd gepresenteerd.

Selten (45) verwerkte in 2011 en 2012 meer dan 300.000 kilo paardenvlees in zijn producten, zonder dat het werd vermeld in de boekhouding en op de etiketten. Zo verkocht hij paardenvlees aan een snackbar, terwijl rundvlees was besteld. De rechter oordeelde dinsdag dat er bewijs genoeg was om de handelaar tweeënhalf jaar achter de tralies te plaatsen. Selten 'handelde bewust', aldus de rechter. "Verdachte heeft klanten en uiteindelijk de consument misleid."

Excessen
Dergelijke excessen zijn van slechte invloed op het consumentenvertrouwen, met name als de schaarste toeneemt en de voedselketens langer worden, schrijft PwC in het onderzoek dat vandaag verschijnt vanwege Wereldgezondheidsdag. Het geloof in producenten, verkopers en overheden gaat verloren en de economische schade loopt op.

"Het vertrouwen in voeding is gedestabiliseerd", zegt Hans Schoolderman. "Om die reden willen consumenten meer weten over de voeding die zij en hun kinderen eten. Van melamine in babymelk tot incorrecte etikettering; de voedingsmiddelenindustrie wordt als nooit tevoren uitgedaagd."

Uit datzelfde onderzoek van PwC blijkt bovendien dat driekwart van de voedselbedrijven jaarlijks voedsel moet terugroepen, omdat de veiligheid voor de consument niet te garanderen is. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven er wereldwijd jaarlijks meer dan twee miljoen mensen aan de gevolgen van ziektes veroorzaakt door besmette levensmiddelen.

Slachthuizen
In Nederland kwam de voedselveiligheid vorig jaar al in opspraak toen een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) grote misstanden in slachthuizen aankaartte. Zo bewaarden slagers hun messen in hun laarzen en hadden vliegen toegang tot de slachtkamers.

OVV-voorzitter Tjibbe Joustra pleitte toen voor rigoureus ingrijpen. Het bedrijfsleven en de overheid slaagden er volgens hem niet in de veiligheid van het vlees in de schappen te waarborgen.

Schoolderman pleit vooral voor een mentaliteitswijziging, die samengaat met de strengere regels die de afgelopen jaren werden ingesteld. "Van voedselbedrijven wordt verwacht dat ze verder gaan dan de wettelijke minimumnormen om veiligheid en kwaliteit van hun product te waarborgen."

NVWA
In Nederland worden de teugels voor de voedselindustrie steeds strakker aangetrokken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde woensdag aan de slagkracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te vergroten. Voor de zomer moet er een plan liggen waardoor de NVWA sneller boetes kan opleggen of eerder bedrijven kan sluiten. Snel gaat die besluitvorming echter niet. Vorig jaar kondigde het ministerie ook al aan scherpere richtlijnen in te willen stellen.

De NVWA constateerde vorig jaar dat voedselproducenten een 'gebrek aan ethisch besef' werd geconstateerd.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden