Paardenvleesschandaal: slachterij Van Hattem Vlees raakt erkenning kwijt

Kwaliteitsmanager Arjen de Ruiter van slachthuis Van Hattem Vlees laat de slachterij in bij de hoofdlocatie in het Gelderse Dodewaard zien. Beeld ANP
Kwaliteitsmanager Arjen de Ruiter van slachthuis Van Hattem Vlees laat de slachterij in bij de hoofdlocatie in het Gelderse Dodewaard zien.Beeld ANP

Slachterij Van Hattem Vlees BV uit Dodewaard mag geen dieren meer slachten en geen levensmiddelen meer in de handel brengen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft namelijk besloten om de erkenning van het bedrijf te schorsen.

Dat heeft de NVWA bekendgemaakt in een persbericht. Volgens de toezichthouder is de slachterij er niet in geslaagd om afdoende aanpassingen door te voeren in het systeem waarmee de partijen vlees kunnen worden getraceerd.

Uit de handel
De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) bepaalde gisteren dat Van Hattem alle partijen vlees uit de handel moest halen die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 door het slachthuis zijn verwerkt. Van Hattem had het geding zelf aangespannen tegen de staatssecretaris van Economische Zaken nadat deze het slachthuis had gelast om de circa 28.000 ton vlees terug te halen.

De zaak draait om de herkomst en bestemming van enkele tientallen paarden en pony's. De NVWA vermoedt dat dit paardenvlees is verwerkt in pakketten rundvleessnippers en andere producten. 'Nu er aanwijzingen zijn dat meer vlees het bedrijf heeft verlaten dan er is binnengekomen, bestaat het risico dat er partijen ongedocumenteerd en mogelijk zelfs ongekeurd vlees zijn verwerkt', oordeelde de voorzieningenrechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden